Събота,

Тамплиерска награда за Бойко Кръстанов

От: Стела Стоянова -
201
Тамплиерска награда за Бойко Кръстанов
A
A
A
  • Младият талант получи отличието "Андрей Баташов" за християнски добродетели

Тамплиерска награда за актьорско майсторство и християнски ценности получи любимият на цяла България млад талант Бойко Кръстанов. Престижното отличие на името на Андрей Баташов му бе връчено от Великия приор на Велик приорат България ген. /о.р./ Румен Ралчев/. На стилната церемония в Клуб 2008 на рицарите и дамите присъстваха само част от великите офицери на ордена, за да бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки.
Комисията по избора на тазгодишния лауреат на наградата "Андрей Баташов" била единодушна в решението си да отличи Кръстанов, съобщи за "Стандарт" ген. Ралчев. И разказа, че познава талантливия актьор повече от 6 години. Той е млад човек, който показва своите способности не арогантно, а достойно, има ясни цели и послания, коментира Великият приор. Той съобщи нещо, което малко хора у нас знаят. Бойко Кръстанов помага сърцато на домове за деца и възрастни хора.
Освен това той, заедно с още двама души, спаси преди време удавник. Тези негови качества го правят достоен носител на наградата, каза ген. Ралчев и изтъкна, че при връчването й водещи са именно християнските добродетели на отличения. Тамплиерите у нас връчват престижната статуетка за трета поредна година. Досега лауреати на наградата са били Владимир Зомбори и Йордан Ръсин.
Бойко Кръстанов е познат на зрителите от сериали като "Стъклен дом", "Под прикритие" и "Съни бийч", но и от страхотни пиеси като "Пияните", "Възвишение", "Празникът", "Петел", "Всички страхотни неща". За това какво е да получиш награда на името на Андрей Баташов, какво е да не играеш по време на пандемия и да те изкуши писането, "Стандарт" разговаря с него.

 

Вечните неща не са материални

  • Започнахме подготовка на "Хамлет" с Теди Москов, но ни спря пандемията, казва актьорът

- Господин Кръстанов, Вие получихте наградата "Андрей Баташов" от страна на Ордена на тамплиерите. Какво означава тя за Вас и по принцип как се отнасяте към призовете?
- Винаги е хубаво човек да получава някакво признание. На мен нито една награда не ми е фикс-идея, но се радвам, когато получа подобна оценка. Конкретно тази награда е и за по-скоро социални ангажименти, а не само за актьорско майсторство. Аз съм участвал в някои социални проекти на УНИЦЕФ, водил съм и благотворителни кампании за събиране на средства за деца в неравностойно положение. Но също така ми връчиха наградата, защото преди около две години с двама приятели спасихме човек от удавяне.
- В момента театрите играят почти без публика. Вас лично кое най-много Ви зарежда било в киното, било в театъра?
- В момента май по-скоро би трябвало да Ви отговоря какво ме зарежда извън театъра, защото самият аз нямам никакви представления сега. Нашият театър няма да има никаква продукция горе-долу до Нова година, което за мен е правилното решение. Мисля, че театрите не са нещо по-различно от всички други места, които са затворени и затова смятам за много отговорно решението, което взе нашият директор на Малък градски театър зад канала Бина Харалампиева. Ние не събираме хора и самите ние на сцената няма как да сме с маски и няма как да се пазим.
- А в такъв случай какво Ви зарежда извън професията, която не можете да упражнявате в момента?
- Точно сега се зареждам с една много интересна книга, която чета - "Себичният ген" на Ричард Докинс. Това се смята за най-известната му и най-добрата му книга. Играя на плейстейшъна, седя си вкъщи и, както всеки друг, гледам да уплътнявам времето си с интересни неща, които е най-добре да могат да са ми и полезни.
- Липсва ли Ви контактът с публиката?
- Разбира се. Много добре тръгна моето представление "Всички страхотни неща", което направих с Владо Пенев като режисьор. То тъкмо навлезе в някакъв коловоз, но отдавна не съм го играл. И това най-вече ми липсва. Там ние предизвикваме хора от публиката да влязат в ролята на актьори. Най-вече ми липсва този контакт, защото той е абсолютно директен. Поради тази причина всяко представление става различно и това винаги ми е било много интересно.
- Кое Ви е било най-любопитно от участието на зрителите?
- О, имало е всякакви неща и винаги е било любопитно. Разбира се, аз не карам никой човек от публиката да бъде поставен в някаква неудобна ситуация. По-скоро, ако влязат в ролята, ако пътуват заедно с мене в текста, винаги реагират много адекватно. Понякога даже е имало хора, които са ме засенчвали. Имало е двама-трима души, които се справяха наистина блестящо.
- Трябва ли да импровизират, или им подавате текст?
- Има и импровизация, но има и зададена задача, която ги поставя в някакви рамки.
- Донякъде това е текст, който говори и за справянето с депресията. Вие кое негово послание смятате за най-силно, особено в настоящата ситуация, когато депресията става една по-болезнена тема?
-  Да, това със сигурност е така. Според мен, най-хубавото нещо на този текст е, че събужда диалог за неща, за които ние не обичаме да говорим. Едно от посланията е, че да потърсиш професионална помощ срещу депресията не е нещо страшно, че това е абсолютно нормално. Това ми се струва най-същественото - да се каже, че такива проблеми съществуват и е нормално да говорим за тях. Хубавото на този текст е, че без да е дидактичен, без да сочи с пръст, без да е нещо тежко и кахърно, той говори с лекота по толкова различни теми.
- Знам, че конкретно този текст Ви го е показал преводачът, а Вие сте потърсили Владимир Пенев за режисьор. Как предпочитате - темите да Ви намират сами, или да получавате разпределена роля от режисьора?
- В момента вече искам да поема малко повече тези процеси в свои ръце, а не да седя и да чакам на някого да ми даде "моята мечтана роля". Гледам да търся някакви добри проекти, този ми го показа преводачът, който е мой много добър приятел. Много сме говорили за изкуство и имаме сходни вкусове. Но гледам малко по малко да вземам нещата в свои ръце.
- А да сте мислили за режисура, както доста от Вашите колеги?
- Засега не, мисля, че трябва повече време, трябва да натрупам повече роли. А и сякаш нямам амбиции в тази посока, по-скоро искам нещо да напиша. Да започна с нещо дребно, от сорта на сценарий за късометражен филм, преди да се впусна в по-дълбоки води. Но писането ми е интересно.
- В края на спектакъла "Всички страхотни неща" карате зрителите да напишат списък със своите страхотни неща. Кои най-много са Ви впечатлили?
- Те са много, аз събрах една гигантска папка. Има прекрасни неща, като едно от най-любопитните бе написано от едно дете. То пише "Страхотно нещо е да гледам зелена поляна и да си представям, че почти целият свят изглежда като нея".
- А кои са Вашите страхотни неща?
- Моите страхотни неща се променят ежедневно. Това са простите неща. В текста всъщност това е най-силното - героят казва, че се е постарал да не вкарва в своя списък много материални неща. И наистина, вечните неща, които остават, не са материални, а именно простите - да си в природата, да споделяш времето си с хубава книга, с добър приятел, с приятелка.
- Има ли актьор или режисьор, с който бихте искали да работите, а още не сте се срещнали на сцена или в киното?
- С повечето, с които исках, вече съм работил. Не съм работил с Александър Морфов. Не бях работил и с Теди Москов, сега започнахме, но спряхме заради пандемията. Но проектът не е отпаднал.
- А какво ще бъде?
- С Теди Москов е по "Хамлет".
- Хамлет ли сте?
- Когато става дума за Теди Москов, не си представяйте конвенционалния "Хамлет". Това е една компилация - има една пиеса "Хамлет" от село Долно Туткаво", където хората от едно село решават да поставят "Хамлет". Когато ни прекъсна пандемията, бяхме още в началото на репетициите и още няма разпределение на ролите, така че не знам какво ще играя.
- В периода на извънредното положение много от Вашите колеги, които не са на щат, останаха без помощ в периода на извънредното положение. И въобще целият сектор като че ли беше без помощ. Как ще коментирате това?
- Темата е сложна, защото все пак част от колегите ни тук, за разлика от Англия, има колеги, които са на щат. Затова и казусът е толкова сложен и аз нямам решение за него. Отделно от това театрите започнаха да работят с много намалена публика, с намален бюджет и това не може да им донесе приходи. Но тази ситуация разедини гилдията.

 

 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички