Софийската опера с ново представление

За първи път излиза на бял свят през 1797

Софийската опера с ново представление | StandartNews.com

Представленията ще бъдат на 23, 24 и 25 февруари

/КРОСС/ Първо изпълнение на операта „Медея" е на 13 март 1797 г. в Париж. В Италия е представена за първи път едва на 30 декември 1909 г. в Миланската Скала, след като цялото либрето е преведено на италиански. Първата изпълнителка на ролята на Медея е Жюли-Анжелик Сио, а Язон е бил Пиер Гаво.

"Медея" буди възхищението на цяло поколение германски композитори - Бетовен, Вебер, Шуман, Брамс и Вагнер. Но дълго остава забравена. Възражда я постановка в Италия с участието на Мария Калас. През 1969 г. Пиер-Паоло Пазолини снима филм с нея.

Изследователите на Луиджи Керубини го определят като знаменит педагог и най-значителният композитор от епохата на Великата френска революция. По произход италианец, той твори през по-голямата част от живота си във Франция и играе важна роля за развитието на френската опера. Най-значимите му творби са опери и духовна музика. Бетовен смята Керубини за най-великия от своите съвременници. Неговите опери са възхвалявани и от Росини, Шуман, Вагнер и Глинка, които високо ценят цялото му творчество. Керубини умира на 82 години като директор на Парижката консерватория. Още приживе съставя каталог на произведенията си, който е издаден година след смъртта му.

Керубини написва 21 опери. Най-известните от тях са „Лодоиска" и „Медея". Първата, защото е играна 200 пъти за един сезон, а втората - заради паметната постановка във Флоренция през 1953 г. с участието на Мария Калас, както и следващите й превъплъщения. Прочутият филм на Пиер Паоло Пазолини с Калас в главната роля е без музиката на Керубини, но засилва интереса и към оперното произведение.
„Медея" е с либретото на Франсоа-Беноа Хофман, базирано на едноименните трагедии на Еврипид и Пиер Корней. Действието се развива в древния град Коринт.

В главните роли ще участват следните оперни певци на Софийската опера:

Медея - Габриела Георгиева, Лилия Кехайова, Диана Ламар

Язон - Даниел Острецов, Даниел Дамянов

Креон - Петър Найденов (гост), Стефан Владимиров

Глауче - Станислава Момекова, Диана Василева

Нерис - Виолета Радомирска, Гергана Русекова

В постановъчния екип влизат:

Диригент - Франческо Роза

Режисьор - Марко Гандини

Сценограф - Андреа Токио

Костюми - Марио Диче

Хореограф - Людмила Илиева

Марко Гандини живее в Италия. Той е бил асистент режисьор на емблематичния италиански режисьор Франко Дзефирели и британския режисьор Греъм Вик. Работил е в големите италиански оперни театри (включително Миланската Скала, Римската опера, Театър „Сан Карло" в Неапол, Театъра На майските музикални тържества във Флоренция, Арена ди Верона, Театър „Ла Фениче" във Венеция, Театър „Масимо" в Палермо, Театър „Комунале" в Болоня) и международни оперни трупи (Метрополитън Опера в Ню Йорк, Оперите на Вашингтон и Лос Анджелис, Кралската опера в Лондон, Кралския театър в Мадрид, Театър „Лисеу" в Барселона, Мариински Театър в Санкт Петербург, Кремълски театър в Москва).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай