Скандал в "Тейт модърн" с Малевич

Скандал в "Тейт модърн" с Малевич | StandartNews.com

Експерти подозират, че 8 от творбите в ретроспективата са фалшификати

В галерия "Тейт модърн" в Лондон тези дни бе открита една изключителна изложба на Кaзимир Мaлевич. Експозицията е най-голямата световна ретроспектива на художника за последните 25 години. За него казват, че е от онези творци, които не толкова отразяват епохата, колкото я създават. Но още със старта си вернисажът провокирa съмнения автентични ли са някои от кaртините му. Всъщност дискусията почна неотдавна, когато точно тези 8 спорни творби бяха представени в монографията Malevich Paints: the Seeing Eye (2013) на американската историчка на изкуството Патриция Рейлинг. Сега спорът се разгоря отново след откриването на изложбата "Малевич: Революционер на руското изкуство", която продължава до 26 октомври.

Пред The Artnewspaper пръв лондонският арт дилър и специалист по руски авангард Джеймс Бътъруик изрази съмнение за автентичността на осемте творби, чиито репродукции са представени в книгата на Рейлинг. Според него две от тях със сигурност не са дело на художника. Неговите опасения бяха подкрепени и от Наталия Алекснадрова, куратор на модерно изкуство в Третяковската галерия в Москва. Тя подчерта, че през сравнително краткия творчески живот на Малевич, той едва ли би могъл да създаде толкова много произведения, които днес му се приписват.

Американската авторка отхвърли обвиненията на Бътъруик, а от "Тейт модърн" заявиха, че в експозицията няма фалшификати. "Както преди всички изложби, които организираме, така и сега сме направили задълбочени проучвания на произведенията и са селектирани само творби с ясен произход и собственост", заявиха експертите на галерията.
По повод възникналите спорове управителката на московската галерия "Елизиум" Марина Молчанова, която е и председател на Международната конфедерация на антикварите и арт дилърите на ОНД и Русия, предложи да бъде създаден международен експертен съвет. "Изкуствоведи и музейни работници трябва да решат острия проблем за атрибутирането на руския авангард и в частност - творбите на Казимир Малевич", каза тя.

Руснакът от полски произход Казимир Малевич е един от основоположниците на абстракционизма. Роден е в Киев през 1878 г., после учи в Московското училище по рисуване, скулптура и архитектура. При пътуване до Париж през 1912-та е повлиян от кубизма, след което създава абстрактния стил, който нарича супрематизъм.

След Руската революция от 1917-та Малевич е назначен в министерството на просветата, преподавал е във Витебск, Петроград, Киев и Ленинград (1930).

Малевич прави голяма ретроспективна изложба в Германия през 1927-ма, която му донася международна известност. Той успява да остави там много от картините си, преди да се върне в Съветския съюз. При кампанията на правителството срещу модернистичното изкуство Малевич е подложен на преследвания. Много негови картини са конфискувани и унищожени и той умира в бедност и изолация в Ленинград през 1935-та.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай