Рубльовка - кварталът на несметно богатите

Рубльовка - кварталът на несметно богатите | StandartNews.com

Монако бил филиал на баровския комплекс

Това е книга за богаташите на Москва ("Слънце") - политици, бизнесмени, хора на изкуството, персонажи на светската хроника.

Описан е най-снобският и емблематичен за нова Русия московски квартал "Рубльовка", до който се стига по шосе Рубльово-Успенско (оттам и името на квартала). Авторът онагледява темата със свои разговори с някои жители на квартала. Започва с историята на 25-годишна журналистка, попаднала в "играта" за трупане на пари чрез еднократно и яростно слагане на наколенки пред началника на нейната телевизионна компания. Нейната бърза и "правилна" реакция й е осигурила благосъстояние и високи позиции за цял живот. Освен нея се срещаме с професори, бизнесмени, изпрали досието си мафиоти, поддръжници на властта (но и обърнали се против нея - Ксения Собчак, дъщерята на покойния Собчак); съдружниците в компанията ЮКОС на Ходорковски, банкери, наследничка на Шостакович; история за Ростропович, който е имал вила там, и Солженицин; светска хроникьорка, меценат, вицепрезидента на "Лукойл", сенатор, пратен в затвора, защото използвал фойерверки за празниците (но за затвора са намерили друго основание), бивш чеченски бандит и история с черни брилянти. Там живеят "варвари, които притежават картини за музеи".

Споменат е и Никита Михалков с неговите рейнджровъри. В "Рубльовка", някога място на партийни дачи за отдих и санаториуми, е живял и Елцин, а сега живее Путин и заради него всеки ден движението по шосето се спира за 40 минути, така че деловият ден на жителите всъщност може да започне едва към обед. Авторът прави аналогии с Октомврийската революция и построени веднага след нея от Ленин специални сгради за властниците.

Богаташите живеят в този квартал не само заради престижа. Основно е егото: кварталът е доказателството за преуспяване. Банкерът живее там, но семейството му е в Англия. Монако се смята за филиал на "Рубльовка". Копират западните образци, но руската кал по скъпите коли си остава, както пише авторът. През лятото се ходи на Сардиния, между сезоните - в Париж и Милано за пазар, зимата - във френски курорти на ски. Описва се Абрамович като "трендсетър": ходи сам в прост ресторант с изгонени за случая посетители, с много добър готвач, но си поръчва само купа зелена салата без подправки. Всички от "Рубльовка" са заети с това да създават митове и легенди за себе си, включително и Путин.

Научаваме интересни факти и истории за компанията на Ходорковски и за съдружниците му, които, преди да бъдат пратени в затвора, за да избегнат подслушване, се срещали в тунелите под земята между къщите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай