Росен Миланов се завръща в София

Световният диригент вдига палка за Деветата симфония на Малер

Росен Миланов се завръща в София | StandartNews.com

Уважаваният и обичан от публиката маестро Росен Миланов се присъединява към есенния полусезон на Софийската филхармония на 30 ноември. Световният диригент ще представи Симфония номер 9 на гения Густав Малер. Писана през 1909 година, творбата е изпълнена за първи път след смъртта на автора през 1912-та. Една от най-малко традиционните му симфонии по форма, заедно с „Песента на земята” и недовършената Десета съставлява „прощалната” трилогия на композитора.

Малер създава последните си произведения на фона на серия разочарования: през 1907 г. е принуден да се раздели с Виенската опера, разваля отношенията си и с ръководството на „Метрополитън“. Работата му с Нюйоркската филхармония също не носи удовлетворение – нарича музикантите „бездарни и флегматични“, които изискват „много усилия.” Някои от биографите на Малер твърдят, че характерът на Девета симфония е бил повлиян от кризата в брака му с Алма – най-известната лайфстайл знаменитост на Виена, в чиито крака падат плейбои и интелектуалци. Малер пише върху нотните листа на Деветата симфония: „Сбогом на младостта и любовта“.

Росен Миланов - отдавна признат за диригент със значимо национално и международно присъствие, наскоро завърши седемгодишния си мандат със Симфоничния оркестър на Княжество Астурия, един от водещите оркестри на Испания. В САЩ, където живее, е дирижирал филхармониите на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, съставите на „Кенеди център” и „Карнеги хол”,  „Сивик оркестра“ – Чикаго. В момента маестрото е музикален директор на симфоничните оркестри в Кълъмбъс, Чатакуа и Принстън. Наскоро е назначен и за главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна. Той си партнира с Би Би Си, с Ротердамската филхармония, с националните симфонични оркестри на Олборг, Латвия и Унгария, с оркестри в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Паоло и Бело Оризонти, Нова Зеландия, с Филхармонията Квазулу-Натал в Южна Африка. Росен Миланов е гастролирал като диригент и в Далечния Изток – със симфоничния оркестър на Японска радиотелевизионна компания NHK, с оркестрите на Сапоро, Токио, Сингапур, Филхармониите на Малайзия и Хонг Конг. На сцената е музицирал с водещи световни артисти -  Йо-Йо Ма, Ицхак Пърлман, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Мидори, Кристиан Тецлаф, Андре Уотс, „Кингс сингърс”, Сергей Хачатрян. Дирижирал е Николай Гяуров, Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Мила Георгиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Анна Стойчева, Диляна Момчилова и други родни величия на класиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай