Родни подписи под оскарите

Светла Радивоева нарисува принцеса Елза в "Замръзналото кралство", Атанас Атанасов е дигитален художник в "Гравитация"

Родни подписи под оскарите | StandartNews.com

Три родни имена оставиха българска следа в тазгодишните Оскари. В екипа на "Замръзналото кралство", което получи отличието на Академията за анимация, а преди това "Златен глобус", е вписано и името на Светла Радивоева. Златните статуетки бяха връчени на церемонията на продуцентите Крис Бък, Дженифър Лий и Питър Дел Вечо. Освен това "Замръзналото кралство" стана най-касовият рисуван филм на годината с приходи от близо 400 млн. долара в САЩ.

 

Една от 7-те статуетки на "Гравитация" е за визуални ефекти, а Атанас Атанасов участва като дигитален художник в лентата. Звуковите ефекти също бяха удостоени с признанието на Холивуд, а там пръст има друга българка - Албена Иванова.

 

Неподражаемата анимация "Замръзналото кралство" е като учебник за 3D забавление, казват критиците. Принос за това има и нашето момиче Светла Радивоева. 28-годишната софиянка, която работи за "Дисни", е създател на образа на принцеса Елза в сюжета. За нея да рисува Снежната кралица е сбъдната мечта. "Влюбих се веднага в героинята. Но не вярвах, че ще ми я поверят, защото тя все пак е главен герой. За щастие моите шефове в студиото смятат, че когато силно искаш образ, тогава мислиш повече за него, живееш с него, влизаш истински в героя и го правиш убедителен, изразителен и реален. Чувствам се късметлийка, че имах възможност да работя по този филм", добавя тя.

 

Всъщност снежната героиня я изкушава още от времето, когато с две приятелки по цял ден рисуват у дома. Тя я отвежда до Националната гимназия по полиграфия и фотография и после в НБУ, специалност "Анимация и анимационна режисура". После Светла се свързва със студио, което търси екип за своя проект "Астерикс и викингите". След като я одобряват, на нея и колеги възлагат пет минути от най-скъпия анимационен пълнометражен филм в Европа.

 

Холивудския си дебют Светла, която живее в Бърбанк, Калифорния от 2011-а, прави миналата година с анимацията "Разбивачът Ралф".

 

В "Уолт Дисни" попада случайно. Първо кандидатства и я приемат в онлайн авторитетното училище Аnimation mentor в САЩ, което завършва за 18 месеца. След това, за да кандидатства за работа като аниматор, си прави портфолио във видеовариант. То показва дали умее да прави актьорски и физически кадри, как се справя с механиката на тялото, дали героите й са убедителни и живи, или само се мърдат. Праща портфолиото на разни места. Бях напълно наясно, че няма да стане - всички бяха казали, че в големите студиа е много трудно.

 

Особено ако си от Европа, да не говорим, ако си от Източна. Ама стана, разказва младата художничка.

 

Така започва да работи по лентата "Разбивачът Ралф" - герой от компютърна игра, на който му писва да играе една и съща роля и решава да си намери нова интрига. Личният принос на Светла е образът на Ванилопи - момиченцето с черната коса и големите кафяви очи, с което Ралф преживява голяма част от своите приключения.

 

Любимият момент за Светла е да измисли какво прави героят, защо и как ще го постигне, да избистри мотива и визията. "Не може да си размахва ръцете и да говори нещо, без да има смисъл - това е най-интересната, най-креативната част. По-техническата е, когато си започнал кадъра, стигнал си донякъде, харесва се и трябва да го завършиш", обяснява Радивоева, която обожава да вае образите на самодиви и на други ярки персонажи от родната балканска митология.

 

Конкурент на "Замръзналото кралство" беше филмът "Аз проклетникът 2", където актьорът Николай Стоилов озвучава пазач на лаборатория.

 

Той също живее в Щатите, а първата му по-голяма роля в Лос Анджелис, след десетина кастинга, е в нашумялото преди време шоу "Сабрина - младата вещица".

 

"Хонорарът беше някъде около 6000 долара за около 4 снимачни дни. Интересно е, че и до днес получавам чекове с хонорари от допълнително излъчване на филма на други територии", разказа тогава Николай.

 

През 2005-а, заради участието си в драмата "Дъждът на Лана", Николай печели престижната награда "Тими" в Ню Йорк за най-добра роля на годината, за която мъже и жени се състезават наравно. След това филмовата критика в Америка спряга българина за новия Джеймс Бонд.

 

Специалистът по визуални ефекти Атанас Атанасов преди "Гравитация" се разписва в няколко други блокбастъра. Той е участвал в създаването на "Аватар", предпоследния "Хари Потър", както и на "Железният човек 3", който тази година също се бореше за статуетка за визуални ефекти. В екипа на "желязната" мегапродукция работи още един талантлив българин - Ивайло Андонов. Той е сред създателите на спецефекти на други известни филми като "Рамбо 4" от 2008-а, "Непобедимите" от 2010-а и "Игрите на глада" от 2012 година. Иво живее в Мюнхен, а с ефекти започва да се занимава почти случайно. Един ден приятел му се обажда и го пита, дали иска да чисти надрасквания по филмовите ленти.

 

За момче, израснало с видеоигрите, това му се вижда интересно. После записва шестмесечен курс по дигитално композиране и оттогава се занимава все с това.

 

Албена Иванова пък е известна в кинаджийските среди зад океана с работата си в първия епизод на "Междузвездни войни: Невидимата заплаха", "Хари Потър:Даровете на смъртта 2" от 2011-а и в британско-американския апокалиптичен филм на режисьора Марк Форстър. "Z-та световна война".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай