Рисувай за релакс

Рисувай за релакс  | StandartNews.com

Адвокати и програмисти се отдават на четки и бои след работа

Може да сте като в хитовия филм на Дейвид Бауи "Абсолютни начинаещи" - няма да ви върнат. Може да имате дарба, която сте стаявали досега, а може да имате амбиция да ставате велик художник. Или да релаксирате след напрегнатия ден. Просто грабнете четките и боичките и право при художника Иван Тафров. Неговото ателие в "Редута" е едно предпочитано арт местенце, в което намират убежище всякакви хора, обичащи рисуването, но и веселите компании. При Тафров се учат да рисуват адвокати, IT специалисти, дизайнери, ученици, инженери, пиари и други любители на изкуството. Пъстра е извадката на героите в школата му, а часовете преминават в уютна и приятелска атмосфера.

Тафров, който е от Пловдив, пояснява, че не прави разлика сред учениците си - дали идват с намерение да се занимават сериозно с четката, или просто за собствено удоволствие. Строг е, и иска да ги научи на всичко, което знае. Уроците са по 4 часа и се провеждат в дните петък, събота, неделя и понеделник.

"Това начинание е следствие на една по-стара моя идея да формирам общество, което да обича съвременния реализъм. Има много различни схващания и школи за това какво е този стил, но аз гравитирам към познатия от Англия и Испания. От две години имам ученици. Имам и усещане, подобно на едно време, когато при старите майстори е имало чираци, обучаващи се при тях денонощно. Естествено при мен е по няколко часа. С радост установих, че тези уроци се приемат супер добре. За някои е хоби, други искат да станат професионалисти. Някои хора са имали желание да учат в Художествената академия, но животът ги е отвел в друга посока. И сега решават че искат да се върнат към тази си страст. Уча ги на цялото си усещане към изкуството, техника, ставаме приятели, постоянно си пишем в интернет, препращаме си статии", разказва Тафров.

Започва да им преподава от "а и б", с молив и лист. Разглеждат албуми, списания, коментират и анализират различни творби, течения, автори. Беседите и практиката се преплитат с лекота и се превръщат в стопроцентово удоволствие.
Похапват бисквити с чай, слушат приятна музика, живеят си като общност. Някои от рисуващите отбелязват неочаквано добри резултати - за два месеца овладяват на много прилично ниво всякакви техники и картините им обират аплодисменти. Наскоро дебютирали и с обща изложба.

Според това кой как напредва, получават и задачите си. Тафров наблюдава възможностите на всеки и ги амбицира да опитат нови неща.

Отначало започват с графика, после минават на гризайл: черно-бяла техника плюс трети цвят и с течение на времето качват нивото постоянно спрямо уменията си.

Курсът при художника няма определена продължителност. Всеки е свободен да рисува докогато си иска. Той е намислил да им раздава нещо като грамоти, за поощрение, както и свидетелства, че са овладели определени похвати и могат да нарисуват конкретни неща - например портрет или натюрморт. Групата той скоро възнамерява да води на екскурзия в Пловдив, а със стоплянето на времето е планувал да направи пленери.

"Аз съм като Диоген и търся човек, който да колекционира български съвременен реализъм. В други страни има такива примери. Богати хора обявяват конкурси и награждават най-добрите, изкупуват картини. В Япония един меценат откри музей, който се посещава от 5 млн. души на година", казва художникът.

Негова картина се е класирала в подобен престижен конкурс през 2006 г. в Щатите. Той се наредил сред 100 топфиналисти с рисунка, портрет на баба му Спасина.

Преди години Тафров участвал в голяма международна изложба на Националната портретна галерия в Лондон. Работата му "Портрет на Деница" била една от 60-те, селектирани сред 1780 произведения от цял свят.

След това е поканен да се включи в благотворителния търг на лондонската галерия "Нощта на мистериозните пощенски картички". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай