Петък,

Рисувай за релакс

От: Администратор -
131
Рисувай за релакс
A
A
A

Адвокати и програмисти се отдават на четки и бои след работа

Може да сте като в хитовия филм на Дейвид Бауи "Абсолютни начинаещи" - няма да ви върнат. Може да имате дарба, която сте стаявали досега, а може да имате амбиция да ставате велик художник. Или да релаксирате след напрегнатия ден. Просто грабнете четките и боичките и право при художника Иван Тафров. Неговото ателие в "Редута" е едно предпочитано арт местенце, в което намират убежище всякакви хора, обичащи рисуването, но и веселите компании. При Тафров се учат да рисуват адвокати, IT специалисти, дизайнери, ученици, инженери, пиари и други любители на изкуството. Пъстра е извадката на героите в школата му, а часовете преминават в уютна и приятелска атмосфера.

Тафров, който е от Пловдив, пояснява, че не прави разлика сред учениците си - дали идват с намерение да се занимават сериозно с четката, или просто за собствено удоволствие. Строг е, и иска да ги научи на всичко, което знае. Уроците са по 4 часа и се провеждат в дните петък, събота, неделя и понеделник.

"Това начинание е следствие на една по-стара моя идея да формирам общество, което да обича съвременния реализъм. Има много различни схващания и школи за това какво е този стил, но аз гравитирам към познатия от Англия и Испания. От две години имам ученици. Имам и усещане, подобно на едно време, когато при старите майстори е имало чираци, обучаващи се при тях денонощно. Естествено при мен е по няколко часа. С радост установих, че тези уроци се приемат супер добре. За някои е хоби, други искат да станат професионалисти. Някои хора са имали желание да учат в Художествената академия, но животът ги е отвел в друга посока. И сега решават че искат да се върнат към тази си страст. Уча ги на цялото си усещане към изкуството, техника, ставаме приятели, постоянно си пишем в интернет, препращаме си статии", разказва Тафров.

Започва да им преподава от "а и б", с молив и лист. Разглеждат албуми, списания, коментират и анализират различни творби, течения, автори. Беседите и практиката се преплитат с лекота и се превръщат в стопроцентово удоволствие.
Похапват бисквити с чай, слушат приятна музика, живеят си като общност. Някои от рисуващите отбелязват неочаквано добри резултати - за два месеца овладяват на много прилично ниво всякакви техники и картините им обират аплодисменти. Наскоро дебютирали и с обща изложба.

Според това кой как напредва, получават и задачите си. Тафров наблюдава възможностите на всеки и ги амбицира да опитат нови неща.

Отначало започват с графика, после минават на гризайл: черно-бяла техника плюс трети цвят и с течение на времето качват нивото постоянно спрямо уменията си.

Курсът при художника няма определена продължителност. Всеки е свободен да рисува докогато си иска. Той е намислил да им раздава нещо като грамоти, за поощрение, както и свидетелства, че са овладели определени похвати и могат да нарисуват конкретни неща - например портрет или натюрморт. Групата той скоро възнамерява да води на екскурзия в Пловдив, а със стоплянето на времето е планувал да направи пленери.

"Аз съм като Диоген и търся човек, който да колекционира български съвременен реализъм. В други страни има такива примери. Богати хора обявяват конкурси и награждават най-добрите, изкупуват картини. В Япония един меценат откри музей, който се посещава от 5 млн. души на година", казва художникът.

Негова картина се е класирала в подобен престижен конкурс през 2006 г. в Щатите. Той се наредил сред 100 топфиналисти с рисунка, портрет на баба му Спасина.

Преди години Тафров участвал в голяма международна изложба на Националната портретна галерия в Лондон. Работата му "Портрет на Деница" била една от 60-те, селектирани сред 1780 произведения от цял свят.

След това е поканен да се включи в благотворителния търг на лондонската галерия "Нощта на мистериозните пощенски картички". 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички