Продадоха шедьовър на Пабло Пикасо

За колко беше купена картината "Жена с часовник"

Продадоха шедьовър на Пабло Пикасо | StandartNews.com

Шедьовър на Пабло Пикасо беше купен за  139,3 милиона долара от акуционната къща Сотбис в Ню Йорк в сряда вечерта.

Картината "Жена с часовник" от 1932 година изобразява една от музите на великия артист - френската художничка Мари-Терез Валтер. Тя е "златната муза" на испанския кубист. Двамата се срещат в Париж през 1927 г., докато той е женен за балерината Олга Хохлова.

Преди да започне търгът, платното беше оценено е било оценено на 120 милиона долара. Картината е била закупена от колекционерката Емили Фишър Ландау през 1968 г. Ландау получава голяма сума пари от застраховател в края на 60-те години заради кражба на бижута и започва да купува произведения на изкуството. Тя почина през 2023 г. на 102 години.

През годините тя създава една от най-забележителните колекции от модерно изкуство с творби на Джорджа О'Кийф, Агнес Мартин, Кийт Харинг, Робърт Раушенбърг, Робърт Мейпълторп, Сай Туомбли и др.

"Жена с часовник" е втората най-висока цена за творба на Пикасо.

"Сотбис" не обяви кой е новият собственик на картината. Според Джулиън Дейвис, завеждащ продажбите на импресионисти и модерно изкуство на аукционната къща, картината на Пикасо е един от големите му шедьоври. Цената от 139,4 млн. щатски долара я нарежда след "Алжирски жени (Версия "О")", продадена от "Кристис" в Ню Йорк за 179 млн.

Друга картина от същия период беше продадена за 106 милиона долара през 2010 година от конкурентната аукционна къща "Кристис".

Още 120 произведения на изкуството ще бъдат продадени на двудневния аукцион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай