Присъдиха два Нобела за литература

Петер Хандке за 2019-а и Олга Токарчук за 2018-а

Присъдиха два Нобела за литература | StandartNews.com

Нобеловата награда за литература за 2018-а е присъдена на полската писателка Олга Токарчук, а за 2019-а – на австрийския писател Петер Хандке. Наградата на Токарчук се забави заради скандал за сексуален тормоз, заради което Нобела за литература се връчва за две последователни години, съобщиха от Шведската академия. Олга бе отличена „за живописното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот“. Хандке печели наградата „за въздействащата си работа, която с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит“, се казва в изявлението на академията.

Шведската академия е създадена през 1786-а от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Алфред Нобел в завещанието си инструктира организацията да избере победителя в наградата. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер. През 2017-а Академията бе шокирана от скандала, поради който няколко членове бяха принудени да напуснат. В центъра на събитието беше известна културна фигура в Швеция - Жан-Клод Арно, съпругът на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън. Общо 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз. Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите в наградата преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015. Шведската академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019-а са връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай