Ето кой изпрати Филип Трифонов

Гилдията изпрати приятеля в последния му път, погребват го в Алеята на артистите

Ето кой изпрати Филип Трифонов | StandartNews.com

Десетки приятели и колеги изпратиха Филип Трифонов на печална церемония в столичния храм „Свети Седмочисленици“.  Да се простят с Фипо, който си отиде на Богоявление на 73 от инфаркт, дойдоха Стефан Мавродиев, Теди Москов, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Антон Радичев, Катерина Евро, Славчо Пеев, Николай Гундеров, Ивайло Герасков и Милена Живкова, Елин Рахнев, Тончо Токмакчиев, Ути Бъчваров, Росица Обрешкова, Коста Биков и Албена Александрова, София Бобчева...

„Фипо беше човек, който излъчва силна и ярка позитивна енергия. Не помня да съм имал друг подобен колега ентусиаст, който се втурваше във всяка роля, главна или второстепенна, сякаш му беше дебют. Той предаваше този ентусиазъм, беше много много заразително и повдигаше духа на всички. Беше готов да помогне на всекиго“, каза Павел Поппандов, който е приятел с Трифонов от 1971 година, когато и двамата са студенти във ВИТИЗ. „Първият ни спектакъл – с него и с Велето Кънев, беше „20 минути с ангела“ на Вампилов, а с Филип приключихме общата ни театрална кариера с „Детектор на лъжата“. Той беше извън материалното – не го интересуваха скъпи лъскави коли и маркови костюми.  Питам аз: Къде са тези така наречени творчески съюзи – останки от тоталитарно време? Толкова ли беше трудно да се направи поклонение в Дома на киното или в Сатирата, където Фипо игра години наред? Нима така се почита един от големите ни актьори? Много жалко, много съм огорчен. Нека Бог прости на Фипо, ако с нещо е съгрешил, нека Бог помага на тези, които обичаше.“, беше тъжен Поппандов. "Филип живя един изправен и достоен живот", беше категоричен и режисьорът Евгений Михайлов. 

Николай Гундеров, с когото Трифонов правеше своя „Естествен театър“, беше метафоричен „Той вече е в Министерството на безсмъртието“, намеквайки, че Министерството на културата му отказа пенсия за заслуги към БГ културата.  Сега обаче Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов са отредили достойно място за последния пристан на Филип – до неговите приятели и колеги Катя Паскалева и Велко Кънев на Централните софийски гробища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай