Почитат Емил Чакъров в НДК

Световни и български звезди участват в Новогодишния музикален фестивал

Почитат Емил Чакъров в НДК | StandartNews.com

Новогодишният музикален фестивал отбелязва 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948 – 1991). Прочутият диригент създава форума през 1986 година по подобие на престижните събития в Европа. Първият концерт е на 27 декември със специално създадения Фестивален симфоничен оркестър. Емил Чакъров ръководи първите четири издания.

„Нашата цел е да направим преход от началото преди 32 години към настоящето и да намерим начин фестивалът да бъде продължен в бъдещето. Подходът е възможен единствено с много качествена селекция, любов, енергия и мисъл“, коментира Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК.  Той отбелязва, че тази година многообразието от музика е супер сериозно – класики, джаз, суинг, камерни концерти – и всеки ще открие своя жанр.

В съпътстващата програма на Новогодишния фестивал с мото „Музиката е енергия“ ще бъде изложбата с фотографии на Емил Чакъров във фоайето на вход А4. Откриването е предвидено за 5 декември от 19.  Емил Чакъров ще бъде почетен и със специална панорама с филми и концертни записи. На 6 декември от 18, 30 часа  в „Люмиер“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалната лента за диригента, „Последен концерт“, с режисьор, продуцент и сценарист Георги Тошев. „Интересът ми към личността на Чакъров ту се появяваше, ту затихваше, но след низ от обстоятелства се случи така, че попаднах на антиквар във Франция, който е познавал диригента и така започнах да разследвам нишката на неговия живот“, споделя Тошев. Среща-разговор за гениалния музикант ще събере изкушени на 12 декември от 17 часа в Литературен клуб „Перото” с водещ Екатерина Дочева. Непосредствено след това, от 18, 30 часа в „Люмиер“ ще бъде показан филмът „Като дъх музика“ I и II част.

Тазгодишното издание на традиционния Новогодишен фестивал ще събере музиканти от световен мащаб.  Откриването е на 5 декември с Best of Swing на немския Swing Dance Orchestra с диригент Андрей Хермлин. Изпълнителите ще отведат зрителите на ретро пътуване към времето в Америка от 30-те години на миналия век, за да преживеят заедно музиката, която възражда суинга. За любителите на класиката организаторите са подготвили голям симфоничен концерт на 14 декември. За първи път от 2002 година насам във „Виртуозите“ ще излезе световноизвестният цигулар Минчо Минчев, емблематичен участник в изданията на фестивала през 1987-1990. На сцената до него ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка е поверена в ръцете на маестро Емил Табаков. Следващото събитие ще събере на сцената на зала номер едно някои от най-популярните имена от българския джаз: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев,  Александър Деянов – SkilleR, Михаил Михайлов и Димитър Узунов; струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, интересни гост-солисти. Музикалният проект „Symphony-jazz“ е на композитора пианист Ангел Заберски, а на 20 декември публиката ще чуе симфоничен джаз и фолклорни пиеси от по света и у нас. За изненада на зрителите Ачо ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 година дуото спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия.

На 1 януари от 18 и 30 часа „Магията на танца“ събира най-добрите музиканти на столичните оркестри с диригент Емил Табаков, а солист е флейтистът със световна слава Патрик Галоа. „Подборът на произведения е малко по-различен. Вместо валсове и полки от традиционните австрийски композитори ще заложим на танци от автори от различни националности и епохи“, казва маестро Табаков.

В съпътстващата програма е и вокалният рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър  - на 15 декември от 19 в „Люмиер“. Концертът „Бисери на белкантото“ ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.

32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал обръща специално внимание и към най-малките почитатели - матинето за тях е на 29 декември от 11 часа в „Люмиер“. Детската програма ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в „Перото“ на 2 и 16 декември от 11. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай