Пловдив чества 100 години от рождението на Борис Христов

Пловдив чества 100 години от рождението на Борис Христов | StandartNews.com

Пловдив. На 18 май в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив над 100 певчески гласа  ще пеят в памет на Борис Христов в чест на 100 години от рождението на великия оперен певец, роден в Пловдив. Той представя името на България в областта на оперното пеене навсякъде по света. Кулминацията на музикалните дни в негова чест е Международният фестивал "Дни на музиката" в Пловдив в Балабановата къща - Стария град. Най-добрите млади музикални таланти от България се представят с диригент Диян Чобанов.

На 17 май е Гала концертът на пловдивската Държавна опера със солисти и изпълнение на "Дон Карлос" от Верди и "Борис Годунов". Документален филм за великия оперен певец и архив от негови снимки ще бъдат показани в Дома на културата. Пред родната му къща на ул."Велико Търново" пловдивчани ще поднесат цветя.

Светът почита великия оперен певец с музикални събития. Софийската опера изнася Гала концерт в столицата. Рим тържествено почита Борис Христов. 100 години от рождението му са в календара на ЮНЕСКО, заедно с Лермонтов. Сравняват го с Джон Атанасов.

Борис Христов е започнал певческата си кариера като хорист в софийска гимназия. Учи право в Софийския университет и пее в Академичен хор. Хорист е в хор "Гусла". Спечелва стипендия и заминава да учи оперно пеене в Италия. Дебютира с "Бохеми" на Пучини. Пее в Миланската Ла Скала, Венецианската опера Ла Феличе, в Римската опера, в Лондонската опера, в опера в Неапол, Флоренция, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро. Дебютира в Сан Франциско.

Заболява през 1964 г. След една година е отново на сцената. През 1967 г. се връща в България. През 1969 г. получава награда Сонинг. През 1970 г. участва в операта рядко. През 1979 г. се среща в България с хористи от хор "Гусла". Приключва с оперното пеене с концерт в Българската академия в Рим на 22 юни 1986 г. Починал е в Рим, Италия на 28 юни 1993 г., а поклонението е в София в храма "Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай