Голяма новина за парижани и туристи, какво се чака догодина

"Нотр Дам" отваря врати през 2024

Голяма новина за парижани и туристи, какво се чака догодина | StandartNews.com

Всички фенове на пътешествията знаем, че катедралата Нотр Дам Де Пари не може да бъде посещавана от 6 години, тъй като беше опожарена. Добрата новина е, че туристи ще могат да се насладят на монумента през идната година.

“Емблематичният шпил на катедралата, който рухна при пожара, постепенно ще започне да се издига отново над монумента тази година като силен сигнал за възраждането му”, каза ген. Жан-Луи Жоржелен, който ръководи проекта по реконструкция на катедралата.

"Завръщането на шпила в небето над Париж според мен ще е знак, че печелим битката за "Нотр Дам", каза също така той .

Самата реконструкция е започнала през миналата година. Преди това цели две години са били  нужни за уккрепването на катедралата. Ген. Жоржелен каза, че катедралата ще бъде отворена за посещения през декември 2024 г. в унисон с целите, поставени от президента Еманюел Макрон след пожара, но все пак прекалено късно с оглед на олимпийските игри в Париж през лятото на следващата година.

"Моята задача е да сме готови да отворим катедралата през 2024 г. И ще го направим", каза ген. Жоржелен. "Борим се за всеки ден и сме на правилния път". Това "означава, че архиепископа на столицата ще може отново да отслужи католическа литургия в катедралата си" и че монументът ще бъде достъпен и за туристи, каза той.

За поправката на катедралата ежедневно работят над 1000 души. В момента се работи върху изографисването, камъните, олтара, органа, стъклописите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай