Понеделник,

Отиде си авангардният композитор Михаил Големинов

От: Агенция Стандарт -
412
Отиде си авангардният композитор Михаил Големинов
A
A
A

На 66-годишна възраст почина прочутият композитор Михаил Големинов. Обичаният и уважаван автор е починал вследствие на тежка диагноза. Новината за кончината му съобщи Музикаутор. Поклонението ще се състои на 2 март от 15.00 часа в Ритуалната зала на Централни софийски гробища.

Михаил Големинов е член на Музикаутор от 2003 година насам с над 60 регистрирани произведения в сдружението. Син е на композитора Марин Големинов. Учи композиция при Димитър Тапков и Константин Илиев и дирижиране при Константин Илиев в Държавната музикална консерватория в София, след което през 1985 г. продължава музикалното си образование в Австрия и Холандия при Роман Хаубенщок-Рамати, Тон де Льов, Александър Балтин (композиция), Карл Остерайхер (дирижиране) и Харалд Осбергер (пиано). Изучава и електроакустична музика при Дитер Кауфман в Института за електроакустична музика във Виена.

Между 1992 и 1998 г. сътрудничи в редица театрални постановки в Австрия и участва в проекти, включващи съвременни изкуства, смесени медии, интуитивна и компютърна музика.

Участник в различни концерти в като пианист, композитор и диригент, той е носител на международни награди за композиция като Hambacher Preis, Sommerliche Musiktage Hitzacker, Carl Maria von Weber.

Произведенията му обхващат широк спектър от стилове и жанрове - от камерни и оркестрови пиеси до компютърна музика, видеокомпозиции и музикални графики. Те са композирани за Vienna Konzerthaus, Quebec New Music Society (Монреал), MELO-x Saxophone Quartet и други водещи организации и ансамбли.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com