"Оркестър без име" 40 години на върха в БГ киното

2 милиона зрители гледат през 80-те супер хита по истинската история на музиканти от Коньовица

"Оркестър без име" 40 години на върха в БГ киното | StandartNews.com
  • 2 милиона зрители гледат през 80-те супер хита по истинската история на музиканти от Коньовица   

В началото на 1982 година нов български филм става мега хит за отрицателно време -  "Оркестър без име".  Гледат го над 2 милиона души. Необикновената му история започва през 1979-та. Тогава по големите екрани - в онази епоха те наистина са многобройни, се появява драмата на режисьора Людмил Кирков със сценарий на Станислав Стратиев "Кратко слънце" по едноименната повест на славния драматург. Успехът е огромен, но след три седмици е свален без много шум - заради рецензия във вестник "Литературен фронт", която обвинява авторите в грешна идеологическа трактовка, акцентиране върху негативизма и нарушена диалектика между "голямата и малката правда". По това време изключителният тандем вече работи по следващия си проект - "Равновесие", но е замразен, тъй като синодалните старци в киното се страхуват от острия език и директните послания на Стратиев и Кирков.  "Равновесие" все пак е произведен - след 5 години и отново е "почерпен" с идентични критики.

Но междувременно се оказва, че в Киноцентъра има достатъчно пари, които са предоставени за "усвояване". Така Стратиев и Кирков получават строги указания "отгоре" - да снимат комедия, която утвърждава енергията на социализма и няма нищо общо с десидентстките нотки в "Кратко слънце" и "Равновесие". Стратиев отдавна е готов с идеята, вдъхновена от група музиканти, която свири в родния му софийски квартал Коньовица. Той случайно се засича с тях и те му разказват премеждията си - как са успели да напуснат България и да пробият из Европа. Има версия, според която, от въпросната студентска банда, "Тонус", тръгва кариерата и на Мая Нешкова, и на Здравко от "Ритон". Ръководител им е композиторът Любен Цветков от Оряхово, но цялата работа върши Валентин Пензов - дългогодишният директор на фестивала "Пирин фолк" в Сандански и носител на "Гран при" на предпоследния "Златен Орфей" през 98-а. Самият Пензов и досега се чуди колко точно Стратиев е разнищил перипетиите им. Но нито Мая Нешкова, нито Здравко Михайлов  участват в събитията в "Каваците", които са залегнали във фабулата на Стратиев.

Както се знае, историята е за четирима бедни провинциални музиканти, мечтаещи да превземат световните сцени  

Людмил Кирков харесва сюжета и предлага за ролите Велко Кънев, Павел Попандов, Филип Трифонов и Георги Мамалев, а когато Стратиев пише за конкретни актьори, той е неудържим - всичко е готово само за две седмици. Но тук започват трудностите - четиримата могат да пеят, но като за маса. Мамалев назубря парчетата за барабаните наизуст, Филип Трифонов си припомня как е подрънквал на китарка в гимназията, а

Велко Кънев като дете е разтягал акордеон

Композиторите Борис Карадимчев и Асен Драгнев за два месеца успяват да ги обучат в трудното изкуство на имитацията. А понеже бандата има и певица, за Рени пробват над 30 наскоро завършили или завършващи ВИТИЗ. Между госпожиците на кастинга е дори говорителката от БНТ Инна Симеонова. Моделът Катерина Евро чува за цялата тази интрига в кръчмата на Народния театър и решава да се пробва. Стойчо Шишков - дясната ръка на Людмил Кирков, първо я заклеймява като некадърница, но после се оказва, че е абсолютната победителка в състезанието. И до днес всички казват, че персонажът й е лепнал като втора кожа. За втората певица, Ваня, Кирков предвижда Мария Каварджикова, но в началото се страхува от конфликт на интереси, тъй като изгряващата звезда е съпруга на племенника му - Константин Цанев от Народния. Докато камерите се въртят, Мария е бременна с втората си дъщеря.

Кирков вика Димитър Манчев за Миташки без прослушване, защото са стари приятели и фенове на Левски. За знаковия чичо Петър е поканен самия Георги Русев, който обаче паралелно снима и в "Дами канят" в Асеновград - затова в "Оркестъра" приключва само за ден. Джани Леопарди е Николай Николаев - съученик на Стратиев в гимназията. Снимките текат през лятото по цялото Черноморие и Айтос. Те за първи път събират Велко Кънев, Павел Поппандов и Георги Мамалев, които по-късно ще станат Клуб "НЛО". Някои от  диалозите са дублирани по-късно. Маргарита Хранова изпълнява финалната песен и озвучава Ваня, а Нели Цонева от Стражица е гласът в италианските шлагери на Рени. Цонева и Катерина Евро се виждат чак през 2016 г. Прототипът на Рени е Камелия Войводова - красавица, която умира от СПИН.

Людмил Кирков и операторът Виктор Чичов водят екипа и в Айтос - на 30 км от Бургас. Градчето се вписва перфектно в цялаха схема. Местните пък не спират да се фукат, че сладкарницата, лимонададжийницата, магазинът за дрехи, улицата до Автогарата и магазинът за плодове и  зеленчуци са увековечени в култовата лента. С времето се ражда легендата, че песента "Нашият град" на "Тангра" е писана за Айтос, където "освен да се влюбиш, просто няма друго какво да се случи". Истината е съвсем прозаична - авторът на текста Александър Петров получава задача да възпее малко населено място в Северна България. Борис Карадимчев пише мелодията и след небивалата популярност няколко града в България започват да спорят за нея. Дори официално се води и химн на Шумен.

Приключенията на "Оркестъра" са сякаш безкрайни. Актьорите решават на майтап да се представят за истински професионалисти в казиното на Созопол и пускат на плейбек "Ке сара" - посетителите ги аплодират и ги викат на бис. В сцената, в която пияният Филип води телефонистката в бунгалото, Трифонов изпива цяла бутилка водка и толкова силно се удря във вратата, че получава сериозен кръвоизлив на лицето.

На сутринта се събужда в болницата на Бургас

в бинтовани и завързани ръце.

През 1991-ва Людмил Кирков е пенсиониран от Киноцентъра. Той се затваря в дома си, за да не гледа как новите бизнесмени умишлено унищожават българското кино. През лятото на 1993-та Стратиев пише сценарий за втора част: "Оркестър без име - продължението". Фабулата е за живота на музикантите след 15 години, когато всички са емигранти в Германия. Велко свири на няколко инструмента в подлез за жълти стотинки. Филип обслужва всячески богата възрастна германка в голямото ? имение. Гошето официално разхожда пуделите на забогатял сръбски гастарбайтер, а неофициално е момче за всичко. Павката се връща към предишната си професия и ремонтира коли в провинциален немски сервиз. Рени отдавна е прежалила италианеца Джани Леопарди, който всъщност се оказва сърбин, и е омъжена за много възрастен, но много богат немски барон и се радва на охолен живот. Естествено, там всичките музиканти са абсолютни аутсайдери. Един хубав ден оркестърът се събира от носталгия и решава да се върне в България и да забие в малкото ресторантче на морето. Пристигнали в родината, сядат в кафене, където чакат Филип да види детето си от певицата Ваня, останала в България. Спира лъскав мерцедес, от който слиза Миташки, целият в златни ланци, купил половината хотели на Златни пясъци. Има предложение продължението да бъде заснето от Георги Стоянов, но актьорите отказват да работят без Людмил Кирков. Той обаче е много болен и е съгласен колега да поеме проекта. Стратиев започва серия от срещи, между които е и тази с Александър Морфов. Писателят постоянно актуализира сценария, но Кирков си отива през 1995-та, а през 2000 година и Станко отлита в по-добрия свят.  

През последните 40 години "Оркестър без име" продължава да бъде на върха в БГ киното. Смята се, че екипът на "Голата истина за група Жигули" е вдъхновен от творбата на Стратиев и Кирков, но оценките и емоциите са противоречиви. Днес юбилеят на "Оркестъра" празнуват Павел Попандов, Георги Мамалев, Катерина Евро, Мария Каварджикова. Няма ги Станислав Стратиев, Людмил Кирков, Велко Кънев, Николай Николаев, Димитър Манчев, Георги Русев, а наскоро си отиде и Филип Трифонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай