Софийската Опера празнува 130 години

Юбилеят започва с „Янините девет братя“

Софийската Опера празнува 130 години | StandartNews.com

С „Янините девет братя“ на 9 октомври започва юбилейния сезон на Софийската опера и балет, посветен на 130 години от нейното създаване.  Творбата на композитора Любомир Пипков по либретото на Никола Веселинов е определяна като най-българската класика не само от музикалните критици у нас, но и в Европа. „Янините девет братя“ разкрива вечните проблеми на битието ни – доброта, талант, стремеж към създаване на красота, завист и злоба, предателство, разрушаване на сътвореното красиво. Това е спектакъл, наситен със смисъла на националната култура и с елементи от импулсивността на съвременния свят, въпреки че сюжетът разказва събитията от 14-ти век по време на османското владичество в България. Любомир Пипков създава операта си, докато е студент в Париж.

„Исках да видя миналото на народа си от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето“, споделя авторът.

След като поставя „Янините девет братя“ през 1984-а в Русе, 34 години по-късно режисьорът на постановката, академик Пламен Карталов, влага в нея нови идеи. Особен важна е космическата роля на дървото – символ на живота, пазител на ценности, родова памет и традиции. Маестро Карталов отбелязва, че включването на автентични костюми и маски на кукери и бабугери се интерпретират като емблеми и образи на народната съдба и борбата с историческото зло.

„Янините девет братя “ се игра с голям успех на сцената на Болшой театър в Москва през 2018 година и на откриването на Първия летен фестивал „Портал на два свята“ през август тази година в античната крепост Цари Мали град край Самоков. Диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите е Станка Вауда, хореограф – Риолина Топалова, начело на хора е Виолета Димитрова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай