Опашки от фенове за Греди Асса

С изложбата "През пустинята" творецът отбелязва 60-ия си юбилей

Опашки от фенове за Греди Асса | StandartNews.com

Градската галерия отесня заради ярките абстракции на художника

Тясна се оказа Софийската градска галерия за приятелите и почитателите на Греди Асса. Художникът откри във вторник вечер първата си голяма изложба от доста време насам, с която отбелязва 60-ия си юбилей. Да го поздравят се стекоха десетки асове от всички арт гилдии.

Президентът Росен Плевнелиев пристигна с огромен букет, Греди пък му направи специален тур "През пустинята", както всъщност е озаглавена експозицията на Асса.

С бели, жълти и червени хризантеми го зарадва кметът на София Йорданка Фандъкова. "Наистина е невероятно това, което е събрано в галерията. Благодаря на Греди за всичко, което е направил, прави и ще продължи да прави за София. Творците разкриват и потенциала на столицата като съкровищница на изкуство, за това постоянно търся нови възможности за съприкосновения", коментира тя.

Сред гостите на Греди бяха Гергана и Соломон Паси с двете си малки деца, Боян Радев, Даниел Вълчев, настоящият и бившият ректор на Софийския университет Иван Илчев и Боян Биолчев, директорът на Народния театър Павел Васев.

Проф. Георги Каприев откри вернисажа с думите: "Греди, браво и благодаря!" После старият му приятел продължи: "Изложбата носи усещане за монументалност, но по-важното е усещането за обем и сила, която едновременно съблазнява, но и те държи на дистанция. Казва: "Ела в мен. Ако не искаш, животът си върви и без тебе. Чрез този дистанциран свят, който Греди изгражда с тази страшно респектираща изложба, той търси метафори на спомените, сънищата, въображението." Проф. Каприев обясни и значението на заглавието на експозицията: "Светът през пустинята с нейните миражи, видения, ветрове. Греди Асса обича да казва, че не целта е важна, но стигането. За нас целта е да се приближим към художника, да го разберем и усетим. Греди ни примамва да вървим заедно към опитомяването на пустинята."

"Позволете ми да мина една крачка напред и да ви благодаря за всичко, което сте направили за мен. Защото най-важно в живописта е средата. Животът дипломира нещата, това е негова, а не моя заслуга", беше краткият емоционален отговор на Греди. Той благодари на семейството си - Жана, Ина, Боби, на майка си, сестра си и зет си.

Греди е наредил 49 платнa, рисувани през последните четири години. Те привличат погледа с големите си размери и ярките си цветове. Абстрактните пейзажи, от които струи поезия, предизвикват въображението до безкрай. В експозицията са и интересни портрети на режисьора Димитър Гочев, половинката на Греди Жана Дамянова, писателите Николай Табаков и Милчо Радев, цигуларката Изабеле Фауст. Изложбата може да се види до 25 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай