Обрат! Открадната картина на Ван Гог се намери, къде

Тя изчезна в началото на пандемията

Обрат! Открадната картина на Ван Гог се намери, къде | StandartNews.com

Ценна картина на Винсент Ван Гог, открадната през март 2020 г. по време на локдауна заради коронавирусната пандемия от музея "Сингер Ларен" в близост до Амстердам, е намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството" Артур Бранд, предаде АФП.

Бранд е известен арт детектив, специализиран в разследването на случаи с откраднати произведения на изкуството.  

Творбата "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г.", оценена на между три и шест милиона евро, е намерена от Артур Бранд в сътрудничество с нидерландската полиция.

По думите на детектива мъж, пожелал да остане анонимен, е върнал картината, увита в калъфка за възглавница и торба, след отправени призиви от страна на полицията и на самия Артур Бранд.

Кражбата на картината от музея "Сингер Ларен" на 30 март 2020 г. влезе в заглавията на вестниците по целия свят, припомня агенцията.

Видеоклип, предоставен от Бранд, показва как той разопакова картината в хола си, изумен от откритието. "Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да повярвам", каза той пред АФП, предаде БТА.

Местонахождението на картината на Ван Гог все още не е известно преди две седмици, когато с детектива се свързва мъж, който казва, че иска да я върне.

След като преговарят известно време, Бранд убеждава мъжа, който според него няма нищо общо с кражбата, да върне произведението на изкуството. Творбата датира от началото на кариерата на Ван Гог, преди продуктивният  художник да се заеме с постимпресионистичните си картини като "Слънчогледите" и поразителните си автопортрети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай