Нов "Риголето" в Операта

Нов "Риголето" в Операта | StandartNews.com

Премиерата на новия "Риголето" на Верди е на 16 май в Софийската опера от 19 часа. Режисьор е Пламен Карталов, диригент е Борислав Иванов, сценографията е на Любомир Йорданов, а костюмите са дело на Елена Иванова. Водещите роли са определени за Калуди Калудов, Венцеслав Анастасов и Веселина Василева.

Джузепе Верди дълго време обмислял опера по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Затова, когато през 1850 г. дирекцията на "Ла Фениче" във Венеция му възлага да напише опера, той избира драмата на Юго. С либретото се заема Франческо Пиаве.

Верди композира произведението за 40 дни. Оригиналното заглавие, "Проклятието", е променяно няколко пъти. Цензурата налага промени и в либретото. Премиерата на "Риголето", на 11 март 1851 г. в театър "Ла Фениче" Ч Венеция, е триумф.

Композиторът споделя в писмо: "Може би никога няма да напиша нещо по-хубаво". Месеци след това, "Риголето" завладява Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж, поради несъгласието на Юго, е поставена значително по-късно.
"Риголето" има много постановки в репертоара на Софийската опера. Първата, от 1920 г., е с диригент М. М. Златин и режисьор И. Иванцов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай