Наш филм с голямата награда на Локарно

Наш филм с голямата награда на Локарно | StandartNews.com

Наш филм с голямата награда на Локарно

Филмът "Безбог" на Ралица Петрова триумфира на кинофестивала в швейцарския град Локарно. Той получи голямата награда "Златен леопард" и още три отличия в събота, когато бяха раздадени призовете на 69-ото издание на феста край алпийското езеро Лаго Маджоре. За първи път българска лента печели такова високо отличие на престижния кинофорум, пише БГНЕС. "Безбог" отнесе и приза за най-добра женска роля на Ирена Иванова и приза на независимата критика Boccalino dТOro за режисура.

"Безбог" е пълнометражният дебют на живеещата във Великобритания Ралица Петрова. Лентата, снимана във Враца, разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и бе една от двете премиери на български режисьори в конкурса в Локарно. Втората бе новото предложение от авторите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов,"Слава".

Ралица Петрова живее и работи между София, Париж, и Лондон, където завършва визуално изкуство в Университета по изкуствата и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми са носители на приза "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан. През 2013 г., още като филмов проект, "Безбог получи награда от фестивала в Сараево.

Общо 17 филма участваха в надпреварата за "Златен леопард". Другият голям победител от фестивала е филмът "Scarred Hearts" на познатия на българската публика румънец Раду Жуде ("Сребърна мечка" в Берлин за "Аферим", в копродукция с България и още няколко страни), който си тръгна със специалната награда на журито. Режисьорът Жоао Педро Родригеш за португалския "The Ornitologist" и полският актьор Андржей Северин за "The Last Family" също бяха сред призьорите. Почетен диплом в международния конкурс взе австрийско-италианската продукция "Mister Universo".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай