Милена Велчева с изложба в Бачковския манастир

„Божествената красота на словото“ е под егидата на Велички епископ Сионий

Милена Велчева с изложба в Бачковския манастир | StandartNews.com

Нови картини, вдъхновени от Твореца, представя известната художничка Милена Велчева в  експозиционната зала на Бачковския манастир. Изложбата с лого „Божествената красота на словото“ е под егидата на игумена - Велички епископ Сионий. Посветена е на 70-та годишнина от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква и 630 години от заточването на последния български патриарх на Втората българска държава – Свети патриарх Евтимий, в Бачковската обител.

В платната се оглеждат ранната християнска духовност и мистичен усет за сътворението и единението в Светата Троица на света и човека, талантливо вплетени в старата българска история, видяна през призмата на Христовата отдаденост на ранните български владетели и носителите на „държавата на духа”. Особено впечатление прави работата на Милена Велчева с цвета, акцента върху лилавото като най-верен проводник на духовните преживявания, „събраната” перспектива, която ни отпраща към иконата, съобщават от манастира.

С Велички епископ Сионий

Милена Велчева споделя: „Във Вселената има един абсолютен Творец. Еволюционна цел на всички разумни същества е да станат негови сътворци, да се включат в творческата му дейност на различни нива. Творческият импулс е заложен във всяко живо същество, достигнало прага на разума. Този импулс намира израз в стремежа да пресътворим света, в който живеем, да го направим по-благороден, по-красив, по-съвършен. А насочен навътре, той ни подтиква да работим върху самите себе си, да развиваме потенциала, който ни е вдъхнат от Твореца.“

Идейното съдържание на изложбата „Божествената красота на Словото“ търси излъчване и визуализация на аспектите на тези понятия със средствата на индивидуалното художествено преживяване. Връзката Логос – Слово, е кодирана в изображенията на Гетсиманските градини, „Троица“ в изначалната красота на всемира, в образите „София“,  „Рождество“, „Слово“, в символичните картини, отразяващи възвишени състояния на човешката душа, в картините с манастири и природа, по същност духовни състояния на самата природа... В  цикъла „Свети седмочисленици и свети цар Борис I“, „В търсене на Полихрон“, „Архиепископията в Охрид“, „Атон - Хилендар“, триптиха „Генезис на българското православие – Кубрат, Аспарух и Тервел“, „Св. Евтимий“, както и в дигиталните постери с имлантирани текстове, средновековни и от зората на кирилицата.

Великият български принос към световната цивилизация има конкретни човешки лица. Свети крал Тривелий Теоктист е спасителят на Европа, който с българската войска спира арабската инвазия на Стария континент и го спасява от ислямизация. Свети свети Кирил и Методий, Константин-Кирил Философ, който превежда гръцкото Логос именно със Слово. 300 милиона човеци в света пишат на кирилица. Свети Киприан Българина - продължител на делото на Свети Патриарх Евтимий. Киприян обединява огромно духовно пространство като първи Московски и Руски патриарх, и осигурява нов дом за православието след залеза на Византия.

„В работата ми като художник всичко започва с идеята, след това вдъхновението е подхранвано от четене на поезия, исторически и библейски текстове, актуални събития, трупане на визуална информация, търсене на конкретния художествен образ и идеал в композиция и цветове. Винаги с неизменен стремеж към красотата, вътрешна и външна – красота, която ни доближава до Божествената“, добавя Милена Велчева. Специален гост при откриването на изложбата в Бачковския манастир беше Иля Велчев със стихове от новата си поетична книга „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай