Майката на Пипи дава сина си за отглеждане

Роман разкрива тайните на неповторимата Астрид Линдгрен

Майката на Пипи дава сина си за отглеждане | StandartNews.com

Светът се раздели с Астрид Линдгрен през 2002 година. Изпрати я процесия от хиляди шведи, кралското семейство и премиерът. След името ѝ със сигурност не е нужно обяснение. Но все пак някои сухи цифри биха допълнили представата за нея – за своя 94-годишен живот тази забележителна жена е създала над 30 книги за деца, преведени на 95 езика, което я поставя на едно от първите места сред най-много превежданите автори в света. Тиражите на книгите ѝ достигат вече 200 милиона. „Майка“ на духовити, несломими и неподчиняващи се на нормите герои – и самата тя живяла като тях. Днес бихме нарекли Астрид Линдгрен с клиширания израз „успешна жена“. Но какво стои зад този успех, коя е жената и майката Астрид? Израснало в щастливо многолюдно семейство, в игри и труд в стопанския двор на своите родители, младото момиче се сблъсква с грубия живот в града още на осемнайсет. По-късно тя никога не излага на показ личния си живот, но немската писателка Зузане Лидер успява да издири важните факти от нейния житейски път и да ги поднесе във вълнуващия роман „Астрид Линдгрен“ /“Емас“/.

1929-a. По улиците на Копенхаген върви млада жена, почти момиче, и води за ръка малко момченце. Астрид Ериксон и Ласе, майка и син, които почти не се познават. Защото майката, родила извънбрачно дете, е била принудена да го даде за отглеждане далеч от дома, дори в чужда страна. А оттук нататък ще трябва да се грижи сама за него. Следват времена на несигурност и самота, на изпитания и недоверие в любовта, докато Астрид среща Стуре Линдгрен, мъжа за цял живот. 

Годината е 1943-та. В Европа бушува най-жестоката война, но в Швеция цари мир и спокойствие. Астрид, 36-годишната съпруга на Стуре Линдгрен, шефа на стокхолмското бюро на Кралския автомобилен клуб, решава да събере историите, с които е забавлявала собствените си пораснали деца, и да ги предложи на някое издателство. Поощрява я цялото ѝ семейство. Първите опити не са обнадеждаващи, но Астрид не се отказва. И успехът идва – книгата „Брит-Мари разкрива сърцето си“ спечелва втора награда в младото издателство „Рабен и Шьорен“. И през зимата на 1944 г. излиза от печат. А в това време вече е на път към читателите и втората книга – „Пипи Дългото чорапче“ – книгата, която ще превърне никому неизвестната шведска домакиня в Астрид Линдгрен, незалязващата световна звезда на детската литература.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай