Любомир Денев-син с две авторски премиери

Композиторът изпраща 2021 с творческо вдъхновение

Любомир Денев-син с две авторски премиери | StandartNews.com

За един от младите български творци – композиторът и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика, съобщи БНР.

Най-напред на 9 декември в Пазарджик, в изпълнение на Пазарджишкия филхармоничен оркестър, ще прозвучи музиката към неговия балет „Неродена мома” по мотиви от популярната и обичана едноименна народна приказка, а няколко дни по-късно – на 13 декември – публиката в столичната зала „България” ще има удоволствието да чуе и новия му вокален опус за женски хор „Замучи се Божа майка”, отново по мотиви от съкровищницата на българския фолклор в изпълнение на ансамбъл „Мистерията на българските гласове”.

Като композитор Любомир Денев-син изпитва подчертан пиетет към утвърдените във времето класически формални структури. В съответствие с тази творческа нагласа, музиката, която създава, е носител на ясни и устойчиви тематични модели, чието съдържание предлага съвременен поглед към класическите изразни средства, но без да разрушава тяхната идентичност.

За своите творби, техните премиери, постигнатите успехи през 2021 и бъдещи творчески проекти, Любомир Денев споделя със слушателите на програма „Христо Ботев”:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай