Кристо ще опакова Триумфалната арка догодина

Проектът ще се реализира между 18 септември и 3 октомври 2021 г.

Кристо ще опакова Триумфалната арка догодина | StandartNews.com

Кристо отложи за догодина проекта си да опакова Триумфалната арка. Вместо за април 2020 г., както бе планирано, роденият в България художник от САЩ Христо Явашев ще осъществи намеренията си между 18 септември и 3 октомври 2021 г., оповестиха от "Центъра Помпиду" и Центъра за национални монументи във Франция, съобщават ДПА и БТА, позовавайки се на организаторите.

84-годишният артист сподели за агенцията, че продължава да работи "нонстоп" по проекта и се надява да го завърши до септември тази година, "ако всичко върви добре".

Скици, представени миналата година, разкриха плана на художника да опакова Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра годно за рециклиране платно в сребристосин цвят и 7000 метра червено въже. Кристо сподели, че сам ще финансира инсталацията от продажбата на подготвителни скици и макети, както и на оригинални литографии по други теми.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, след чиято кончина през 2009 г. художникът продължи да работи сам, се прочуха с опаковането на природни обекти и обществени сгради. Сред тях са 2,4-километров участък от австралийското крайбрежие в края на 60-те години на миналия век, мостът Пон Ньоф в Париж през 1985 г. и сградата на Райхстага в Берлин през 1995 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай