Кристо искал да опакова Шипка

Неизвестни факти от живота на художника

Кристо искал да опакова Шипка | StandartNews.com

Световноизвестният ни художник Христо Явашев – Кристо е искал да опакова паметника на връх Шипка, но Държавна сигуронст и БКП не му разрешили. Това съобщи вестник "Телеграф", цитирайки досието му в Държавна сигурност. То бе отворено след неговата смърт миналата година. Разсекретени са няколко документа, които разкриват любопитни данни от живота в Америка на габровеца. През 1980 г. група журналисти от списание „Отечество“ са му гостували в Ню Йорк и пред тях Кристо е споделил, че има желание да пакетира паметника на Шипка, както и сградата на имперския съд в Лайпциг. Той все пак успява да опакова Райхстага в Берлин през 1995.

На родното издание първо художникът предоставя за публикуване и скица от бъдещия си проект Япония-Калифорния 1990 г. - хиляди чадъри високи 6 м и 8 м в диаметър, разположени от двата бряга на Тихия океан – сини в Япония по бреговата ивица, дълга 18 км, жълти в Калифорния по протежение 25 км от брега.

В досието на Кристо са публикувани и документи, от които става ясно, че е изпратил долари на брат си – актьора Анани Явашев, с които да си купи автомобил през 1971 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай