Кралицата и Злодеят

Ким Бейсинджър и Джон Малкович чукнаха 60 през ден

Кралицата и Злодеят | StandartNews.com

Ким Бейсинджър, една от най-сексапилните актриси на всички времена, сигурно щеше да излезе в официална пенсия след три години, ако се беше пръкнала по нашите географски ширини - на 8 декември тя чукна шейсетака. Ден след нея, на 9 декември 1953-та, е роден един от гениите на седмото изкуство - Джон Малкович.

Пее под псевдонима Челси

Безупречната мадама, която е гадже все на супер герои като Батман и Бонд, се появява на бял свят в Атънс, Джорджия, в семейство с пет деца. Истинското й име е Кимила Ан. Запазена марка на топкрасавицата са искрящите й сини очи, платинената коса, чувствените устни, перфектните крака, задъханият глас и начинът, по който крещи във филмите. Наричат я даже "Кралицата на писъците". Висока е 1,69 см. Татко й Дон е тромпетист, а майка й Ан е състезателка по синхронно плуване, танцувала воден балет в няколко филма на Естер Уилямс. Ким е суперсрамежлива в училище и за да й помогнат да се отърси, родителите я записват на балет. На 16 се променя тотално и се явява на конкурс за мини миски. Стига до националния етап на надпреварата, а после подписва за реклама с прочутата фешън агенция "Форд". На 20 е доволна от живота - получава по 1000 долара на ден. През 70-те вече е на дузина корици на списания, участва в стотици реклами. Записва се на уроци по актьорско майсторство в Neighborhood Playhouse. Пее по клубове със сценичното име Челси.

През 1976-а Ким се мести в Лос Анджелис, готова да завладее Холивуд. Същата година Джон Малкович основава с Джоан Алън, Гари Синийз и Глен Хийдли трупата Steppenwolf в Чикаго.

Ким успява да участва в хитови тв поредици като "Ангелите на Чарли" и още през 1976 г. се разписва в сериала. През 1980 г. се омъжва за Рон Снайдър, гримьор, познат като Рон Бритън. Ким го моли да си смени фамилията, за да имат еднакви инициали на луксозните си куфари. Те се развежда 9 години по-късно. Красавицата снима в няколко нискобюджетни филма и славата я спохожда като момиче на Бонд в "Никога не казвай никога отново" от 1983 г. Тя е чаровницата, която пленява сърцето на Шон Конъри. Снима с Бърт Рейнолдс в "Човекът, който обичаше жените" и с Робърт Редфорд в The Natural, за който взима "Златен глобус". Но най-незабравимата й роля, която я изстрелва отвъд космоса, е в "9 седмици и половина", където си партнира с друг вечен секссимвол -Мики Рурк. Годината е 1986-а, тогава излиза и друг хит с нейно участие - No Mercy (1986). Следват "Сляпа среща", "Надин", "Мащехата ми е чудовище" и блокбастърът "Батман".

През 1993-та Ким се омъжва за Алек Болдуин (през 2002 се развеждат) и две години по-късно, когато е на 42, ражда дъщеря им Айрлънд-Елийз. Тогава актрисата се кротва вкъщи, за да гледа малката. Стриктна вегетарианка и известна като човек, който обича животните, тя се включва в кампании на ПЕТА, за да защитава правата им.
Връща се в киното, за да спечели "Оскар" - за поддържаща роля в "Поверително от Ел Ей". Най-големият й хонорар е 5 млн. долара за "Мечтаех за Африка".

Ким е била притежателка на цял град. Тя купува Браселтън, Джорджия, в партньорство с американски пенсионен фонд - за 20 млн. долара през 1989 г., с намерението да го превърне в туристическа дестинация, да прави филмови студиа и фестивали. През 1993 г. тя го продава за един милион долара.

Когато отказва ролята на "Елена в кутия", която отива при Шерилин Фен, продуцентите я съдят за 8 млн. долара. Тя приплаква, че ще банкрутира. Съдът отменя решението си след обжалване. Ким отказва още една емблематична роля - в "Първичен инстинкт", където изгрява звездата на Шарън Стоун.

Ким страда от агорафобия. През 1980-а изпада в паника, докато пазарува в бакалията, и после един месец не напуска дома си. "Работя в странен занаят, където думата "доверие" дори не присъства в речника", казва тя. Споделя и още нещо: "Ръката ми все така трепери, когато давам автографи".

Кинопсихарят спаси живота на дядо

Малкович е от онази порода актьори, които предпочитат шантавите психарски роли, а най-вече тези на злодея. Също като Джак Никълсън, Шон Пен, Джони Деп. Почитателките му са единодушни, че има много, много секси глас. Той обаче е женен два пъти и вторият му брак е доста стабилен. Първо се венчава за Глен Хийдли, а от 1989-а досега е съпруг на Николета Пейран, от която има син Лоури и дъщеря Амандин.

За повече от 30 години Малкович участва в над 70 филма. Играе на "Бродуей" с Дъстин Хофман в "Смъртта на търговския пътник" и получава награда "Еми", когато спектакълът се превръща и в телевизионен филм. Два пъти е номиниран за "Оскар" за поддържаща роля - за "Място в сърцето" (1984) и "Под прицел" (1993).
Дядо му по бащина линия е хърватин, а майка му има френско, германско, шотландско и английско потекло. Родителите му имали вестник в родното му градче Бентън, Илинойс. Когато бил на 16, натрупал доста килца. Спасила го диета с желирани бонбони в продължение на месец. Така отслабнал с 32 килограма.
Признава, че още не е убеден дали актьорският е неговият занаят. "Карал съм училищни автобуси, продавал съм яйчени ролца, боядисвал съм къщи. Често съм се чудел какъв щеше да е животът ми, ако не снимах филми. Може би сегашният изглежда чудесен - преструваш се на някой друг и ти дават абсурдно големи суми за това", казва Малкович.

Джон е определен като един от 12-те обещаващи млади актьори на 1984 г. Прави незабравима роля на виконт Себастиен дьо Валмонт в "Опасни връзки". Говори се, че по това време има бурен романс с Мишел Пфайфър, която прелъстява и във филма. "Трябва да се гледа от всички. Разказва мръсни порочни истории по елегантен начин, за хора, които правят ужасни неща един на друг. Ако това не е достатъчно, да припомним за трагичния му край. Какво повече може да искат хората?", казва Малкович за "Опасни връзки". С костюма от този филм Джон се снима в клипа на Ани Ленъкс Walking On Broken Glass. В това видео участие има и доктор Хаус - Хю Лори. В коментарите към меломанки въздишат: "Някои момичета имат всичко - и Лори, и Малкович". Джон трупа активи и в "Мери Райли", "Да бъдеш Джон Малкович", "Жана Дарк", "Въздушен конвой", "За мишките и хората", "Сърцето на мрака".

Също като Ким се разписва в класацията на Empire за стоте най-секси звезди и е нареден под номер 70, докато тя е на 40-о място при жените.

Джон доскоро живееше във Франция и играеше в театъра, но заради високите данъци се премести през 2003 г. в Кеймбридж, Масачузетс. Винаги е изпитвал специални чувства към Португалия, където е снимал и някои филми. Той притежава къща там и е съсобственик на дискотека в Лисабон. Обича да се появява и на филмовия фестивал в Сараево. Описва себе си като атеист, който отказва да повярва, че има създател, който контролира всичко. Въпреки това реакциите му са на истински християнин. На 6 юни 2013 той спаси 79-годишен господин, който се спънал на улица в Торонто, паднал и си ударил врата в близкото скеле. Случката била пред ресторант, в който похапвал Джон. Той видял човека, дотичал до него и го превързал с шала си, докато дойде линейката и го отведе в болница.

Добър приятел е с Жерар Депардийо, с когото са работили в "Желязната маска", "Клетниците" и "Наполеон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай