Кольо Усмивката

С любимите си приятелки Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и Искра Радева

Кольо Усмивката  | StandartNews.com

Никола Анастасов се възстановява след операция, оставиха го на антибиотици

Никола Анастасов се възстановява след операция и скоро ще бъде в пълна форма. Прекрасният актьор все още е на антибиотици заради усложнение след интервенцията, но докторите са убедени, че няма защо да се отказва от представленията си.

Титанът на смеха и драмата на 17 март играе в "Убийство в експреса" в компанията на децата на двама от най-близките си приятели - Сашка Сърчаджиева на Пепа Николова и Ивайло на Георги Калоянчев. Анастасов, наричан от десетилетия Кольо Усмивката, вярва в късмета. Той е от малкото звезди в родната арт гилдия, за когото никой не е казвал дума на криво - нито отляво, нито отдясно, нито отдолу, нито "отгоре". Така е открай време - още от първата му роля в Сатирата в "Кралят тръгва на война".

Всъщност Анастасов съвсем случайно кандидатства във ВИТИЗ. В училище проявява дарби - пее в хора, свири на китара, но нищо повече. "Бях загубеняк, който не знае къде да държи ръцете си", самоиронизира се той. Модата в онази епоха се нарича "инженерство". Заради всеобщата мания младокът решава да се пробва в хидромелиорация - народната власт строи язовири едва ли не всяка седмица. Но младежът, както може да се очаква, е във война с математиката. Така че провалът в точните науки е предизвестен. Затова пък той вече е опитал от насладата на овациите - след ученическо представление в Студентския дом. Решава, че ще продължи с музикална кариера - защото има стрес от учене на текстове. Но вместо Консерваторията избира Академията. Може би още тогава съдбата е имала планове за него, защото малко по-късно ще го сватоса с Мария Косева - певицата, която можеше да прослави България по света, ако не се беше отказала от микрофона в името на любовта и семейството. За кръговете във ВИТИЗ го подготвя Сия Челебиева от Народния. Дава му да назубри "Юноша" на Христо Смирненски и краен срок - да е готов след три дни. Анастасов - кльощав, с къси панталони и срамежлива вежливост - успява да се класира. За да попадне в клас със страхотни жени - Татяна Лолова, Гинка Станчева, Цветана Гълъбова. Сред момчетата са Ицко Финци, Гришата Вачков, Досьо Досев. Стефан Сърчаджиев, един от техните професори, е сред хората, които получават задача от партията и правителството да създадат Сатирата - по подобие на московската. Анастасов и колегите му се озовават между дошлите от Народния Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев. Кольо дълго търси себе си - чуди се кои са образите, които ще му лепнат като втора кожа. Мята се между няколко типа лирически герои, въпреки че бавно, но сигурно започват да го броят за хуморист и зевзек, който може да разсмее и най-тъжния зрител. Още от онези времена обаче той разбира най-същественото - че трябва да е искрен пред публиката, да бъде автентичен в емоциите си. В началото дори понякога преиграва - особено когато персонажите му изпадат в крайни състояния. Обвиняват го, че плаче по-убедително, отколкото трябва. Но точно този талант му влиза в огромна полза в истински разтърсващи филми като "Тримата от запаса". Там с Георги Парцалев и Кирил Господинов са смешно-тъжни до сълзи. На Кольо обаче никак не му е забавно, когато замръзва в реката - буквално пред камерите. Тогава целият екип се хвърля да го спасява - разтриват го дълго време, преди да дойде на себе си.

Зако Хеския прави един от най-трогателните исторически филми в родното седмо изкуство, недостигнат като качество и досега. Известният режисьор, който снима като европеец, вика Кольо и в "Осмият" - за партизанина Чаплин. Следва серия от участия на големия екран... Кинаджиите и театралите ценят високо Анастасов заради изтънченото му чувство към абсурда. Когато го гарнира с прочутата си непосредственост, ефектът е двойно по-убедителен.

Над 100 роли в театъра - в "Когато розите танцуват", "Суматоха", "Щръклица", "Римска баня", "Сако от велур", "Рейс", "Големанов", "Дело", "Арсеник и стари дантели"... Анастасов е изключително добър в тв мюзикълите "Човекът от Ла Манча" и "Криворазбраната цивилизация". Майсторски вае над 30 образа в киното - в "С пагоните на дявола", "Бялата стая", "Тримата от запаса", "Нако, Дако и Цако - Моряци", "Нако, Дако и Цако - Шофьори" и "Нако, Дако и Цако - Коминочистачи" , "Само ти, сърце", "Неочаквана ваканция", "Астронавтите"... С неговия суперизразителен глас говори "Мечо Пух" в аудиодраматизацията на книгата на Алън Милн от 80-те години. Издава книга с шопски хумор, редактирана от стария му приятел Станислав Стратиев.

На 8 ноември не излиза от вкъщи

Анастасов е фаталист, който на 8 ноември се въздържа да излиза от вкъщи. Защото тъкмо около тази дата преживява инциденти. Изключително тежко е, когато излита от мост във Велико Търново - директно в пропастта. Изпада в безсъзнание и го откриват случайно. Възстановява се две години, преди отново да се качи на сцената. На 8 ноември му махат и жлъчката след страховита криза, последвала погребението на Георги Парцалев. На връщане от Козлодуй, пак на 8 ноември, се пали моторът на автобуса - въпреки че Кольо предупреждава шофьора да очаква сакатлъци. Няколко пъти чупи ръце, крака и ребра. Последният - в навечерието на 80-ия си рожден ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай