„Клетниците“ откриват 2020-а в Софийската опера

Мюзикълът е моя сбъдната мечта от 1987-а, казва режисьорът Пламен Карталов

„Клетниците“ откриват 2020-а в Софийската опера | StandartNews.com

„Клетниците“, най-играният досега в света мюзикъл, открива 2020-а в Софийската опера и балет. Грандиозното зрелище с музиката на Клод-Мишел Шьонберг по адаптираните текстове от Ален Бублил пресъздава революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани в едноименния роман на Виктор Юго. За да съпреживее публиката истински емоциите на Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тернадие и другите герои, режисьорът Пламен Карталов разчита на  Орлин Павлов, Богомил Спиров, Владимир Михайлов, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Румен Григоров,  Пламен Гранжан, Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева, Весела Делчева... „Клетниците“ са моя сбъдната моя мечта от 1987 година“, споделя академикът и остава верен на стила си да предложи на ценителите невероятно изживяване,  гарантирано  от актьорската игра, музиката и адаптацията. Както се знае, Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от най-успешния и влиятелен продуцент в света Камерън  Макинтош, който владее още два от най-дълго играните в историята на Бродуей  спектакли „Фантомът на операта “ и „Котките“. „Клетниците“ са по международните сцени вече над 30 години с повече от 10 000 представления пред 60 милиона зрители в 42 страни на 21 езика.

Ето какво споделя още Пламен Карталов. „Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да прочетеш едно хубаво стихотворение, да погледнеш една прекрасна картина”, казва великият Гьоте. Като своеобразно продължение на вдъхновяващите му думи е сбъднатото пророчество на световния кинаджия Алфред Хичкок, че от романа на Виктор Юго „Клетниците” става прекрасен мюзикъл. Изкуството на оперния театър е да служи със съвременните си послания на всяка епоха. В този смисъл спектакълът в Софийската опера е нова революционна идея – наред с основния репертоар с шедьоврите от класиката. Характерите и историческите събитията от романа на Виктор Юго могат да се отнесат към всяко време – и особено към днешния век. Любовта, омразата, състраданието, благородството, солидарността, отмъщението, протестите срещу властта - въобще революционното настроение на народите са все вечни теми.  Затова търся социален и духовен катарзис, базирайки се върху внушенията на гениалната драматургия на мюзикъла. Принципът на кинетичното действие е в динамиката на сцените, бързината на ловко сменящите се картини, контрастните епизоди, израстването в движение на характерите и следващите ги събития, отношенията между лиричните и драматични ракурси. Всеки зрител като че ли лично участва в действието и се идентифицира с емоциите си, сходни с тези на героите и събитията от сцената. А химнът на студентите бунтари е в името на свободата и прогреса. Опитах се да поставя „Клетниците“ още през 1987-а. Тогава авторът на лиценза и главен продуцент Камерън Макинтош ми даде правата за собствена режисьорска версия веднага след двете световни премиери в Лондон и Ню Йорк. Т.е. имахме правата да сме трети в света. Но нямахме парите… Щеше да бъде истинско историческо и културно събитие „Клетниците“ да се появят в България по-малко от две години преди 1989-а“.

Композиторът Клод-Мишел Шьонберг през 1978 година прави концептуален албум по романа на Виктор Юго със стихове на Ален Бублил, а по-късно двамата го преработват в мюзикъл. Първата му постановка е в Париж през 1980-а. Пет години по-късно е поставен на Уест Енд в Лондон и се превръща във феномен в жанра. През 1987-а е премиерата му в Ню Йорк, където също се превръща в супер хит.  Макар първоначално критиката да е доста негативна спрямо творбата, още с първата си поява на сцената публиката я приема положително с голям  интерес и затова и до днес „ Клетниците“  се възприема за класика. През 2016-а Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена. Основният разказ в него се гради около образа на бившия затворник Жан Валжан, който вижда и вярва в силата на доброто, въпреки че не може да избяга от тъмното си минало. Започвайки през 1815-а, повествованието достига своята кулминация през 1832-а с Юнското въстание в Париж на барикадите, като следва живота и отношенията на няколко персонажа и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление. Следващите представления на „ Клетниците“ са на 9, 10, 11 и 12 януари, като на 11 и 12 януари има и сутрешни от 11 часа. Билетите са на касите на Операта на ”Врабча” 1 и на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и на operasofia.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай