Китай налага лидерство в киното

Китай налага лидерство в киното | StandartNews.com

Тазгодишното Берлинале справедливо бе наречено триумф на азиатското кино. Журито разпредели 7-те сребърни и една "Златна мечка" по континенти в съотношение 4:2:2 - четири за Азия (три за Китай и една за Япония), две за Западна Европа (по една за Франция и Германия) и две за САЩ.


Китай върви с бързи темпове в седмото изкуство, като всяка година увеличава производството, броя на киносалоните, зрителите и реализираните приходи. Уанг Джианлин, собственикът на верига кино салони, е най-богатият човек в Китай.
Миналата година компанията му Dalian wanda придоби американската верига AMC еntertainment и се превърна в най-големия кинооператор в света с колосалните 14,2 млрд. долара в сметката на магната. Огромният пазар на азиатския гигант е мечта за всеки производител на стоки и филмовата политика на всички големи кинематографии е насочена към завладяването му. В този смисъл "Златната мечка" за китайския "Черни въглища, тънък лед" на режисьора Дяо Цзинан, към която се добавят наградата за изпълнителя на главната роля Лиао Фан и отличието за високо творческо постижение на оператора на "Масаж на сляпо" Цзян Цзен (вторият от трите китайски участници в конкурса) са признание за разцвета на киното в тази страна.


"Черни въглища, тънък лед" съчетава хватките на хитовете с арт киното. Сюжетът, в който бивш полицай преследва сериен убиец, е представен под формата на мрачна крими история. Но зад нея се разкриват тайните на жестокото китайско всекидневие. С това отличие Берлинале доказа, че остава политически най-ангажираният кинофестивал, който сериозно говори за най-болните проблеми.


Призът "Сребърна мечка" за японката Хару Куроки за ролята й на дискретна прислужница във военната драма "Малката къща" също бе изненада. Историята, която се развива през 40-те години на ХХ век, е приятно разказана от режисьора Йожи Ямада. Но много трудно може да се говори за изключително постижение на фона на толкова силни женски характери и сложни превъплъщения в цяла поредица от филми.

 

Така става ясно, че все по-засилващото се любопитство и интерес към киното на Китай и Япония скоро ще се премести на европейски територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай