Киномания започва със „Слава"

"Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов отново е с Маргита Гошева

Киномания започва със „Слава" | StandartNews.com

Киномания започва официално днес в 19 часа в зала 1 на НДК. 30-тото юбилейно издание на един от най-големите филмови фестивали у нас отново ще предложи най-добрите продукции от последните две години, непоказвани досега по родните екрани.

Българският филм „Слава" ще даде старт на маратона. Режисьори са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създателите на „Урок", които отново снимат Маргита Гошева и Стефан Денолюбов. Лентата вече печели респектиращи награди по елитни форуми. Тя е втората от своеобразната трилогия, замислена от Грозева и Вълчанов. Дуетът е провокиран от вестникарски заглавия, зад които се крият абсурди на съвременната ни действителност.

В програмата на Киноманията са най-новите филми на култовите Педро Алмодовар, Мартин Скорсезе, Уди Алън, Карлос Саура, Емир Кустурица, Том Форд, Джим Джармуш и много други. Някои от филмите в афиша вече получиха отличия на големите световни фестивали - като разкошния мюзикъл „Страната Ла-ла" на Деймиън Шазел, трилърът „Хищници в мрака" на Том Форд, детският „Хайди", френският „Това е само краят на света".

Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино „Люмиер", кино „Одеон", Дом на киното, Евросинема, G8 и Френския културен институт.

Подсекциите на феста ще предложат специална селекция от Франция, „Киното и неговата история", детски и музикални филми и класически предложения. Юбилеят ще бъде отелязан с 25 творби, включени в първото издание на Киномания през 1987 г., известен тогава с името „Световна кинопанорама".

Акцент в програмата е последният филм на полския режисьор Анджей Вайда "Остатъчни образи", когото светът загуби преди месец. Документалната лента разказва за съпротивата на полския художник Владислав Стржемински срещу сталинисткия режим в Полша. Другото интригуващо полско заглавие в афиша е „11 минути" на виртуоза Йежи Сколимовски, който в рамките на 11 минути преплита съдбите на няколко души във Варшава, променяйки напълно живота им.

За първи път тази година в детската програма са предвидени три филма за деца над 10, които не са дублирани. Магичният „Червената костенурка" е без говор и разчита изцяло на визуалното послание и въздействащата музика и звук.
Киномания предлага и няколко интересни биографични филма - за Джанис Джоплин, Майлс Дейвис, Чет Бейкър, както и „Пурпурен дъжд", посветен на Принс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай