"Художникът на Антарктида" пристига в България

Изложба на Алберто Моралес в СУ

"Художникът на Антарктида" пристига в България | StandartNews.com

На посещение в България пристига аржентинският пластик Алберто Моралес, известен като "художника на Антарктида", Той ще представи книгата си "На юг от Юга, моята Антарктида" ("Al sur del Sur, mi Antarctica") също така ще представи ретроспективна изложба на творбите си от 2005-2023 г., съобщиха организаторите от Българския антарктически институт. Изложбата ще бъде показана в Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 12 до 20 септември. Откриването е тази вечер от 18:00 ч.

"Книгата е резултат от моето пътуване и престой в аржентинските бази в Антарктида за четиридесет дни през 2005 г., поканен от Националната антарктическа дирекция (DNA), като пластичен художник, с ранг на изследовател за Аржентинския антарктически културен проект. Това е историята, пътуването и приключението на аржентински художник на Белия континент", казва Моралес. "Моята мисия беше да интерпретирам Антарктида като работна тема: да събера образи и усещания от територията, да вляза в пряк контакт с нейната природа и с хората, които работят там. По този начин можем да отразим поетична визия за Антарктида за широка аудитория", добавя той.

"Работих върху малки скици, бележки, картини и снимки и след това, обратно в моята работилница в Буенос Айрес, създадох творбата, която описва това преживяване. Рисувам какво се случва с човешката душа в екстремна територия във всичко и в чиста изолация. Нарисувайте бялото върху бялото, камъка и леда, светлината, дългия ден през лятото и дългата нощ през зимата, атмосферата, вятъра и студа и, най-болезненото в настоящата реалност, въздействието на изменението на климата", казва творецът.

Произведенията, съдържащи се в публикацията, са обявени за културна ценност от Комисията по култура към Камарата на депутатите на нацията през 2018 г. и от законодателния орган на автономния град Буенос Айрес през 2019 г. Книгата "Al sur del Sur, mi Antarctica" е обявена за обект на културен интерес от законодателния орган на автономния град Буенос Айрес през 2021 г. и от Камарата на депутатите на нацията през 2022 г.

Алберто Моралес е роден и израснал в Буенос Айрес, Аржентина, където учи рисуване. Първите си самостоятелни изложби прави през 1976 г. и 1977 г. в галерия "Лиролай". През 2005 г. получава покана от Националната дирекция "Антарктида" по повод на стогодишнината от аржентинското присъствие в Антарктика да пътува и рисува за 40 дни в Антарктида, където той прави едни от най-впечатляващите си творби.

Много от произведенията на Алберто Моралес се намират в различни галерии, музеи и частни галерии в Аржентина и в чужбина, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай