Хр. Мутафчиев с два съвета по време на пандемията

Той е оптимист, че изкуството отново ще спаси света

Хр. Мутафчиев с два съвета по време на пандемията | StandartNews.com

 

Миналата събота в Народния театър бяха раздадени наградите „Икар“ – със 7 месеца закъснение и за пръв път без публика. Пандемията от COVID-19 удари изключително силно театралното изкуство и в момента театрите трябва да работят с намален капацитет. За трудностите в театрите по време на пандемия разказа пред бТВ председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Въпреки това актьорът е оптимист и смята, че светът ще се пребори с пандемията, а театърът ще докаже, че „изкуството ще ни спаси“.

Актьорът сподели спомените на дядо си, който е бил съвременник на Испанския грип, отнел живота на повече от 80 000 българи. Когато е разказвал за страшната епидемия, възрастният мъж често е казвал: „Уважавай врага и не изпадай в истерия“.

Според Мутафчиев всички трябва да следваме този съвет – да спазваме правилата за безопасност, но и да не се вманиачаваме. Актьорът одобрява засилените мерки в театрите, но е на мнение, че държавата не бива да ги затваря и директорите на съответните театри трябва да имат отговорност да прекратят постановките, ако има случай на коронавирус.

Христо Мутафчиев заяви, че не е чул за нито един случай, при който някой да се е заразил с коронавирус докато е бил зрител на театрална постановка. Според него зрителите са напълно защитени, разделени през едно място и с гръб един към друг. Най-незащитени са актьорите, според него.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай