Каролин Бакърджиев: Популярното изкуство губи свободата си

Каролин Бакърджиев:  Популярното изкуство губи свободата си | StandartNews.com

София. Най-влиятелната личност в съвременното изкуство за 2012-та Каролин Кристов-Бакърджиев, е за първи път у нас. Американката с българо-италиански корени е гост на Sofia Contemporary - международния фестивал за съвременно изкуство. Световно признатият куратор и автор изнесе лекция в аулата на Софийския университет преди вечер. Темата й неслучайно бе "Документа (13)" и съвременното изкуство днес". Каролин Бакърджиев я посвети на най-голямата изложба за съвременно изкуство, защото бе артистичен директор на 13-то й издание миналата година. Сесията бе модерирана от Недко Солаков - единственият български художник, участвал в две издания на престижния артфорум - 12-то и 13-то.

"Изкуството е за хора, които имат влияние върху действията на други хора. Когато изкуството стане популярно, то губи свободата си. Да обяснявам какво е "Документа" или така нареченият 100-дневен музей на хора, които се занимават с творчество, е напълно излишно, че и на другите също. Дори и да не са присъствали на някое от изданията му, със сигурност са чували за него. "Документа" се провежда в Касел на всеки 5 години. Основан е през 1955 г. от Арнолд Боде - куратор и артист. Първото му издание включва автори с ключово значение за модерното изкуство като Пикасо и Кандински.

Той е важен и сериозен документ на времето, обобщаващ най-важното в света на изкуството от различни райони на света, с всички възможни медии. Освен това проследява и взаимоотношенията помежду им", каза прочутата изкуствоведка, родена в Риджуд, щата Ню Джърси.

Нейният баща е български лекар, емигрирал след Втората световна война, а майка й - италианска археоложка. Каролин завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза. Преди да стане куратор на изложби, се занимава с история на изкуството и пише за престижни издания. Като арт критик е автор и съавтор на множество изследвания на съвременни артисти. Била е старши куратор на изложбите в Центъра за съвременно изкуство P.S.1 в Ню Йорк. В момента е главен куратор в музея за съвременно изкуство Castello di Rivoli в Торино. През 2008 г. е художествен директор на 16-ото биенале на съвременното изкуство в Сидни, което е най-значимият подобен форум в Австралия.

Нейна заслуга като арт критик са сериозни изследвания на творчеството на много съвременни артисти. Сред тях са художниците Уилям Кентридж, Марио Мерц, Франц Клайн, Родни Греъм и Фабио Маури, фотографите Уили Дохърти и Мирослав Тихи, скулпторите Джими Дърам и Михаел Раковиц, авторите на арт инсталации Джанет Кардиф и Пиер Юг. Каролин, чийто живот минава между Рим, Торино, Касел и Ню Йорк, е омъжена и има две големи дъщери.

Когато британското сп. "Арт ревю" избра Бакърджиев за номер 1, Марк Рапълт, редактор в изданието, коментира избора на победителката така: "Някои членове на журито, което е подредило 100-те имена в класация, са искали на върха да бъдат по-комерсиални фигури. Не е като да не бе оспорвано. Силата на парите винаги е движеща, но тя беше претендент през цялото време. Кристов-Бакърджиев работи с "глобален мащаб и голяма амбиция по "Документа"."

"Освен световнопризнат куратор Каролин-Христов Бакърджиев е и много сериозен историк на изкуството. В своите кураторски проекти тя свободно включва исторически фигури, позовава се на факти и смесва поколения. Изложбите й в Кастело ди Риволи са експериментални, но и популярни, привлекателни. В рамките на "Документа" Каролин представя изкуството като част от човешката дейност в най-широк смисъл, но също в творчески план, с участието на учени, академици, художници", споделя Яра Бубнова от Института за съвременно изкуство, в партньорство с който се осъществява визитата на Кристов-Бакърджиев у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай