Изумително! Изкуствен интелект пресъздава творчество на велик художник

Картината е била унищожена при пожар преди почти триста години

Изумително! Изкуствен интелект пресъздава творчество на велик художник | StandartNews.com

Изкуствен интелект пресъздаде картината “Изгонването на маврите” (Expulsion of the Moriscos) на Диего Веласкес (1599-1660), унищожена при пожар преди почти триста години, съобщи "Паис".

В навечерието на Коледа през 1734 г. в тогавашния мадридски кралски дворец Алкасар избухва пожар, който продължава четири дни и унищожава около 500 произведения на изкуството. Сред тях са творби на прочути художници като Рибера, Тициан, Ел Греко, Джордано, Рафаело, Рубенс, Тинторето, Веласкес. Картината "Менините" на Диего Веласкес е спасена, като е хвърлена през прозорец, а други големи платна са изрязани от рамките и оцеляват. "Изгонването на маврите" (1627 г.) обаче няма такъв късмет, припомня испанското издание. 

Близо три века по-късно художникът Фернандо Санчес Кастийо използва софтуер с изкуствен интелект, за да пресъздаде изгубената творба на Веласкес. Резултатът е четириминутен видеоклип, който започва с нещо, което прилича на мътно, овъглено платно. 

Санчес Кастийо не започва работата си съвсем отначало - на технологията за изкуствен интелект трябва да се предоставят данни, отбелязва "Паис". Във видеото бавно се появява ясно изображение на крал Фелипе Трети, който нарежда прогонването на маврите от Испания. В периода между 1609 и 1614 г. около 250 000 души са принудени да напуснат страната, припомня изданието. Санчес е на мнение, че Веласкес е първият, създал картина, която показва "двете лица на Испания и ислямофобията на онова време".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай