Изложба на Хари Атанасов събра много кърджалийци

Изложба на Хари Атанасов събра много кърджалийци | StandartNews.com

Кърджали. Втората самостоятелната изложба на известния кърджалийски художник Хари Атанасов събра много почитателите на изкуството в Керимовата къща. Творецът представя близо 70 картини под мотото „Като заковани гвоздеи...".

Картините са плод на тригодишен труд на автора. Пред колеги, приятели и ценители Хари Атанасов сподели своите нови търсения и посоки в използването на пластичния език на изобразителното изкуство. Използвал е съвсем нов творчески похват–картини рисувани с акрилни бои, в които първо е вграждал в гвоздеи, а по-късно е добавил пясък и предмети от бита, намирани дори случайно на улицата.

Председателят на дружеството на художниците в Кърджали Владо Чукич поздрави Хари за това, че след близо 20 години най-после се е решил да направи самостоятелна изложба.„На пръв поглед зрителите виждат едни пирони, нещо съвсем обикновено, но те са многопластови, в тях има много скрити послания", каза Чукич.„Досега Хари беше благост, кротост, нежност , а днес в творбите му намирам съвсем нов изказ и израз", сподели главният архитект на Кърджали Петя Назърова.

„С гвоздеите можеш да изградиш нещо, но и да нараниш", казва Хари Атанасов.„Надсловът на изложбата е от библейски стих- „Като заковани гвоздеи..." са думите на събирачите на изречения. Не случайно е избрана тази тема. Творците са събирачи на изречения, ние провокираме хората, когато показваме това, което сме събрали, не с думи, а с пластичния език на изкуството", добави уредничката на галерия „Дар" художничката Пенка Атанасова.

Изложбата „Като заковани гвоздеи..." може да издигне престижа за всяка галерия не само в България", споделяха ценители. Художникът вече има покана да гостува в Габрово, на откриването на експозицията бяха направени и първите откупки на картини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай