Икономия на средствата. Или колко ни е достатъчно?

Стартира 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Икономия на средствата. Или колко ни е достатъчно? | StandartNews.com
  •  25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството

Тазгодишното издание на Габровското биенале поставя акцент върху темата Икономия на средствата и е посветено на екологични и икономически проблеми, като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм.

Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще се състои на 20 май, петък, от 19:00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май.

645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международно жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в биеналето включва 18 автори от 9 държави. Журито за кариакатура е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Кураторската изложба в 25-тото Габровско биенале е дело на немско-американският художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена Тренинг за чувствителност. Нейна паралелна част (въведение) се открива още на 18 май от 18:30 часа в Гьоте Институт, София.

Кураторската изложба Тренинг за чувствителност се фокусира върху двусмисления и недоизяснен — дори несмешен — хумор. Става дума за комедия, която не се стоварва с гръм и трясък с финална поанта, а по-скоро остава във въздуха, плаваща из значенията, и подкопаваща това, което знаем. Докато към съвременното изкуство все повече има очакване да бъде разбираемо, тази изложба разглежда начините, по които то не успява да комуникира ясно. Тя настоява, че изкуството триумфира точно когато не успее да предаде точно дадено мнение и създава бъркотия в посланието си. Кураторът залага на периферен подход и се фокусира върху основните социални нагласи, които вероятно са еднакво голяма част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни върши мръсната работа.

“Има видове хумор, които тоталитаристите, сексистите или расистите не понасят. Това е добра новина. Лошата новина е, че същият вид хумор може да бъде точно толкова дразнещ за моралистите, евангелистите и дори прогресивните сатирици. Габрово, столицата на самоироничния хумор – градът, превърнал предразсъдъците на всички срещу себе си в източник на гражданска гордост и туристически приходи – може да е идеалното място за обучение в дълбок хумор, за обръщане на внимание на неяснотите, сложността, изненадите,  ученето и отучването”, споделя кураторът Олав Вестфален.

Освен творби на автори от цял свят, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да взаимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също така Гьоте Институт България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

Акценти в програмата 18 - 24 май:

18 май

Гьоте институт, София

18:30 Откриване на паралелна част от кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“

куратор: Олав Вестфален

20 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

19:00 Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров.

21 май

18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

23 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

17:00, Климатични кризи: изкуство и активизъм

Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today.

24 май

Музей на хумора и сатирата, Габрово

12:00 - 18:00, Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале

Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики.

18, 19 и 21 май

20:30, Депо за неопасни отпадъци, Габрово

Премиера на танцово-театралния имърсив спектакъл „Последният залез

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай