Ибряма кани музиканти на дуел

Ибряма кани музиканти на дуел | StandartNews.com

София. Голямо балканско надсвирване се задава за финала на Салона на изкуствата в НДК. Иво Папазов-Ибряма и оркестърът му канят на духов дуел Бобан и Марко Маркович оркестър и "Фанфаре Чиочарлия" на 26 юни в зала 1. Тринадесетте музиканти на сърбите са свирили във филмите на Емир Кустурица "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта" и участват в още десетина игрални и документални ленти. Бобан и Марко се познават с Ибряма от участието им във филма "Усти Опре" на американския режисьор Алан Сигел, в който се появяват и Ива Битова, Калман Балог, Сергей Ерденко и Петър Ралчев. Оркестърът участва и на бройни албумни компилации по целия свят.

Маркович, сега основен солист на бандата, е сътрудничил с Ди Джей Шантел като солист и аранжьор на албумите "Диско партизани" и "Планета паприка".

"Оркестърът на чучулигата" пък, което в превод означава "Фанфаре Чиочарлия", е световно популярна 12-членна духова банда от село Жече Праини в Североизточна Румъния. Отначало те са произволно събрани музиканти на повикване за местните сватби и кръщения. После ги открива продуцентът Хенри Емст и оттогава - близо 7 години, са изнесли повече от 1000 концерта по целия свят. Техният музикален стил произхожда от традициите на ромската и румънската фолклорна музика, но те също така свободно заемат от турските, българските, сръбските ритми. Известни са с много бързи изпълнения, сложни ритми и бесни сола на кларнет, тромпет и саксофон, като понякога достигат и до 200 бита в минута. Старите очукани инструменти са тяхната запазена марка. През 2006-а печелят наградата за "Световна музика" за Европа на радио Би Би Си. Година по-рано призът бе завоюван от Ибряма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай