Ибряма на 70: Отивах на запис с печено агне и два чувала фъстъци

Кларнетистът Иво Папазов превърна сватбарската музика в джаз феномен

Ибряма на 70: Отивах на запис с печено агне и два чувала фъстъци | StandartNews.com

Почитатели и приятели на световноизвестния кларнетист Иво Папазов го затрупаха с подаръци и поздрави по случай 70-ия му рожден ден. Племенникът Нешко Нешев от Кърджали го зарадва с огромна торта, на която Ибряма е сниман с любимия му кларнет и надпис „Обичаме те, вуйчо!“. Поднесе му я лично в село Богомилово, Старозагорско, където Иво живее със съпругата си Мария Карафезиева и двамата си синове. През целия ден на 16 февруари Ибряма не спираше да приема поздрави по телефона си и от многобройните почитатели в селата Маноле, Дълго поле, Динк и Татарево, където има много верни приятели. В първомайското село Градина дори има фенклуб и страница във Фейсбук с над 180 хиляди последователи, а инициатор на идеята е младата дама Нели Стоянова от Градина. Те зарадваха юбиляря с негов портрет, нарисуван от акордеониста Явор Куманов и специално изработен гоблен с лика му.

"И много, и малко са тези години за мен. Много музика създадох през тях, но имам за довършване много проекти и още музика да запиша. Готов е двойният ми албум, посветен на 45 г. от създаването на оркестър „Тракия“, каза навръх рождения си ден Ибряма.

Той  е роден през 1952 г. в Кърджали, в семейство на потомствени музиканти - зурнаджии и кларнетисти. Започва да свири още от дете, заедно с баща си, натрупвайки голям опит по сватби из цяла Тракия, при което създава собствен репертоар и характерен стил на музициране. Учи за кратко в Строителния техникум в Кърджали, но напуска училище, за да работи като музикант. 

Първия си оркестър сформира през 1974 година, след отбиване на военната си служба в „Строителни войски“ Пловдив, но става известен с оркестър „Тракия“, основан през 1978 година. През този период той придобива огромна известност сред публиката и множество последователи сред музикантите, поставяйки началото на едно от двете течения в кларнетното свирене в сватбарската музика.

По време на „възродителния процес“ през 80-те години е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си. Забранявали са му да свири по сватби и дори да прави записи за „Балкантон“.

"Навремето да имаш издадена плоча беше голяма работа. Първите записи за плочата в София ги направих с рушвет. Отивах на запис с печено агне и два чувала фъстъци. Имахме големи почитатели в Христо Милево и Поповица, които ни носеха пълни багажници с фъстъци само и само да направим записи и да ни чуят по радиото", казва Ибряма.

Той си спомня, че първите записи в Радио Пловдив прави благодарение на тамбуриста Игнат Куков и акордеониста Тодор Пращаков. Тогава едно от хората - „Илийково хоро“, го кръщават на милиционера Илия, който му бил голям почитател и го следвал навсякъде по сватби и войнишки изпращания. Хорото е записано през 1983 г. през нощта, по време за земетресение. Въпреки че студиото се разклатило, записът не е прекъснат и затова на лентата е записано -  „Хоро по време на земетръс“.

Ибряма на 70 години: Издадох първата си плоча с рушветНовиниИнформация

В края на 80-те години Ибряма успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „Пътуването на Орфей“.

За международната музикална общественост го открива продуцентът Джо Бойд. Става международноизвестен с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз феномен. След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

Трайно заживява в село Богомилово, но признава че на сърцето му е Пловдивският край. През 2005 г. е обявен за 117-тият Почетен гражданин на Стара Загора.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай