И Боб Дилън продаде музиката си за луди пари

Сделката е за сума, варираща от 150 милиона до 200 милиона долара

И Боб Дилън продаде музиката си за луди пари | StandartNews.com

Живата легенда Боб Дилън е продал на японската корпорация "Сони" целия си музикален каталог, както и правата за няколко бъдещи записа, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на "Sony Music Entertainment".

Сделката е за сума, варираща от 150 милиона до 200 милиона долара, твърдят специализираните издания "Billboard" и "Variety". Тя е сключена през юли 2021 г., но корпорацията я обявява сега. Договорът е за почти 60 години от кариерата на певеца, спечелил Нобелова награда за литература през 2016 г. - от първия му албум през 1962 г., който е неуспешен, до "Rough and Rowdy Ways" през 2020 г. Това са общо 39 албума.

Авторът на текстове срещу социалната несправедливост, войните, расизма и робството, признат за жива легенда на американската музика, вече отстъпи в края на 2020 г. целите си авторски права, които са отделни от продадените на "Sony" права върху записите, на "Юнивърсъл" за сума от 300 милиона долара. Докато авторските права позволяват да бъдат получавани дивиденти при излъчване на песен по радиото или в стрийминг, от продажбите на албуми или използването им в реклами и филми, притежателите на правата върху записите могат да преиздават албумите и хитовете.

Продажбата на каталога на 80-годишния Боб Дилън е поредната в сферата на медийните права. Неотдавна Брус Спрингстийн продаде правата върху песните си на компанията "Sony music" за 550 милиона долара. Каталогът на Пол Саймън бе откупен за 250 милиона долара, на Нийл Йънг - за 150 милиона долара, на групата "Red Hot Chili Peppers" - за 140 милиона долара, на Дейвид Боуи за 250 милиона долара.

Боб Дилън има десет награди "Грами" и специална награда "Грами" за цялостни постижения (1991). Той е номер едно в класацията "100-те най-велики изпълнители на всички времена" на сп. "Rolling Stone". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай