Графики на Карамфилов в галерия "Нюанс"

Творби от изложбата могат да се видят до 8 юни

Графики на Карамфилов в галерия "Нюанс" | StandartNews.com

София. Днес отново ще имаме повод да си спомним за нетрадиционния талант на Кольо Карамфилов. В столичната галерия "Нюанс" от 18.30 ч се открива ретроспективна изложба на художника. Експозицията, наречена "Графика", представя негови творби, създадени от 2009 до 2014 година.

Графичните опуси създават една картина на израстването на провокативния и нестандартен пловдивчанин като един от най-добрите български автори. В изложбата до 8 юни могат да се видят 13 оригинални офорта по "Сонети" на Шекспир, 9 илюстрации по стихосбирката на Елин Рахнев "Канела", 12 офорта по творбата на Омар Хаям "Рубаят". Развивайки идеята за взаимност между текст и изображение, авторът създава самостоятелен живот на илюстрациите. В тях въображението се разхожда на воля, допълва преживяването на читателя-зрител и го превръща в съавтор.

Интересни са и графиките от цикъла "Класика". Те безспорно са една от най-емоционалните и любопитни посоки в творческите търсения на Кольо, защото представляват своеобразно отражение на личната му ирония към несправедливостите и духовния упадък в съвременното ни общество. Образите и посланията, които носят, предадени чрез символи и знаци, оставят много простор за фантазии и размисъл у зрителя за човека и устойчивостта на неговите духовни ценности.

"Небето е по-голямо от живота и земята е по-голяма от смъртта. Те са две диаметрални неща, едното ни прибира, а другото ни отглежда, ние зависим от небето, но се прибираме в земята", казваше Карамфилов, а думите му са запечатани във филма "Хеликоптер" на режисьора Крум Филипов.

Художникът изненадващо ни напусна на 11 януари 2014-а, малко след 50-годишния си юбилей. На откриването на изложбата, станала реалност с любезното съдействие на галерия U.P.A.R.K., Пловдив, ще бъде прожектиран късометражният филм на Кольо Карамфилов. "Казабланка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай