Дни на Борис Христов за вековния юбилей на големия бас

Дни на Борис Христов за вековния юбилей на големия бас | StandartNews.com

Стара Загора. С Дни на Борис Христов ще отбележат старозагорци вековния юбилей на големия български певец, коронован приживе като бас № 1 на планетата. Той е роден преди 100 години на 18 май. Първата от многото прояви в Града на липите е тази вечер /сряда/ в залата на Старозагорската опера. Почитателите на неповтопимия певец ще могат да видят документалния филм „Портрет на един глас". Лентата е на Швейцарската телевизията в Лугано и излъчена за пръв път в навечерието на Коледа през 1976 г.

В Деня на Еропа - 9-ти май, на фасадата на Старозагорската опера ще бъде открита паметна плоча, която ще напомня за единственото посещение на великия Борис Христов в Стара Загора през 1985 г. Както е известно, при тази тъжна визита в България, въпреки желанието на вече световно известния певец, комунистическата власт не разрешава изявата му на родна сцена. „След време хората ще питат защо само е влязъл в операта, а не е пял", посочи смисълът на тази паметка във времето един от инциаторите Нино Луканов, дългогдишен приятел на Борис Христов и вдъхновен събирател на всичко, което ни е завещал безсмъртният певец. Същият ден вечерта в оперния театър ще бъде представен и галаконцертът-спектакъл „Уникалните български басѝ". В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев - български композитор, който живее и твори в чужбина.

На 16 май почитателите на Бърис Христов ще могат да го чуят в един уникален запис на „Реквием" от Джузепе Верди. Концертното изпълнение е от 1971 г. в Копенхаген с участието и на българската оперна прима Александрина Милчева. Записът е предоставен на музикалното общество "Борис Христов" в Стара Загора от Националната телевизия на Кралство Дания.

На бележитата годишнина на Борис Христов Старозагорската държавна опера посвети и два оперни спектакъла – „Набуко" и „Дон Карлос" от Джузепе Верди. Със специалното участието итарлиански солисти и наши известни оперни певци „Дон Карлос", с която именитият бас на България печели овации по целия свят, ще бъде представена на 17 май и в Националния дворец на културата в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай