Дариана Генова: "Орфеят" през 99-а завърши с наводнения и гръмотевици

Дариана Генова: "Орфеят" през 99-а завърши с наводнения и гръмотевици | StandartNews.com

Совалките между София, Бургас и Слънчев бряг, посветени на възкръсващия "Златен Орфей", продължават със 100 километра в час. След 16 години на отчаяние, надежди и блянове Дариана Генова, съпруга на Генко Генов, създател на елитния международен фестивал - и комплексът с шеф Златко Димитров са почти на финала. Акцията върви с благословията на важни институции, начело с министерствата на културата и на туризма, както и на бургаския кмет Димитър Николов. Познатата на поколения българи телевизионна заставка ще се завърти по БНТ на 31 август. Мястото, на което ще бъде издигната конструкцията за залата за 1200 седящи и известен брой правостоящи, където ще се проведе форумът, е на 200-300 метра от "Кубан" - по посока на централната алея, малко след поликлиниката на МВР. Там архитектурата е много приятна, сградите са в цвят, казват местните. После ще бъде демонтирана.
Тласък на ренесанса даде самата Дариана през септември миналата година, когато на 50-годишнината на "Слънчев бряг" АД получава почетната награда за принос в популяризирането на курорта - тя е присъдена на Генко. Тогава тя излиза пред многобройното общество и пожелава 5 пъти по-силен сезон и ... световни величия. "Знайте, че Слънчев бряг не е само бетон, алкохол и кебапчета. Навремето тук се събираше цветът на международната музикална индустрия, идваха родни интелектуалци от всички жанрове. "

Конкурсът тази година е само за нови песни - в началото те са били 98. По регламент е трябвало да бъдат избрани само 16, но оценяващите така са се въодушевили, че са увеличили броя им на 25. Състезание между изпълнители няма да има. Както и самостоятелни рецитали. Но между публиката ще бъдат сума ти звезди - включително и музикантите от поп, рок и други групи. Сред потвърдилите присъствие са момчетата от "Остава", "P.I.F."...

- Госпожо Генова, кои хора избраха най-достойните песни?
- Имената на професионалистите, които извършиха селекцията, се пазят в пълна тайна - композитори, певци, журналисти... 17 души, които не знаеха нищо предварително. Оценяваха по 10-балната система. 25-те парчетата вече звучат по много радиа - от националното до регионалните. Отпаднаха доста песни с качества, които обаче дублираха като структура вече спечелили одобрението. Имаше съвпадения във вкусовете. Но без шеф.

Действаме като при "Оскарите"

На самия фестивал журито ще бъде между 5 и 7 души - отново без председател. Засега водещият е само един - актьор. Никога няма да предположите кой е той. Мислим дали да има партньорка или не. Режисьори са Боян Даскалов и Андрей Слабаков.
- Очаквате ли възраждане и на атмосферата, която вероятно би трябвало да се превърне в контрапункт на опиянените западняци и нашенските поп фолк купонджии?

- Разбира се. Някога в Слънчев бряг можеха да се срещнат артисти от най-висока световна проба. Не говоря само за звездите в двата конкурса и тези с рециталите - от Алла Пугачова и Демис Русос до Хулио Иглесиас, Джани Моранди, Адамо, "Рики е повери". За българите е ясно - всички бяха там, от най-младите до доайените. Говоря за онези личности, за които широката публика дори не подозираше, защото не се говореше много. Всъщност това е целта пред мениджмънта на всеки курорт - да привлече туристи, различни от масовката. Посрещахме шефове на западноевропейски, американски и азиатски телевизии, мастити фигури от Би Би Си, знаменитости от класата на изключителната актриса Даниел Дарио, която за французите винаги е била икона. Познанствата на Генко от класа му в парижката Сорбона работеха постоянно. Всеки от някогашните му колеги там беше на много високо равнище в държавата си. "Златният Орфей" само за 10 години получи изключителна популярност по света - при това 10 години зад Желязната завеса.
- Самата вие откога сте на "Златният Орфей"?
- От 1966-а. Тогава за първи път там бяхме две млади дами - аз и бъдещата световна гръцка звезда Вики Леандрос. Но тя беше по-срамежлива от мен. Беше само на 17, дойде с баща си - плаха и притеснена. Но в Слънчев бряг подписа първите си световни договори. Възприемах всички като "нормални" хора, а не като величия. От първото си появяване на "Орфея" разбрах, че принципът на Генко винаги работи: "Уважаваш ли хората и те ще уважават". Няма значение кой какъв пост или каква кариера има.

Гената се дразнеше от червените килими

от шнуровете, които ограничаваха - нямаше необходимост от помпозност като на филмов фестивал. Той казваше: "Всеки от вас е тук, за да уважи България и нейната музика". Затова и не предпочиташе охранители и други подобни.
- Какви бяха последните месеци на Генко?
- През 1993-а беше ужасно. Тогава оркестърът "произведе" стачка. Вкараха го в някакъв сценарий. Музикантите бяха получили половината си пари и настояваха веднага да им бъде осигурена и останала част от хонорара. Генко знаеше, че различни хора имат различни мераци и амбиции. Но не допускаше, че някои от тях ще употребят "Орфея" за собствени цели. При положение, че самият той никога не се бореше за популярност. А точно тогава в Слънчев бряг - по стара традиция - бяха дошли много сериозни личности от бизнеса. В международното жури номер едно беше Джуди Маса, музикалната директорка на "Гласът на Америка". Отидохме в хотел "Искър" за среща с чужденците - трябваше някак да обясним какво става. Превеждаше Любо Денев - човекът се чудеше как да формулира проблема. Много се притесни. Унижението беше смазващо. Тогава се реши певците да излязат със синбеците си - за да не провалим фестивала. И хукнахме - със сърце и душа в гърлото. Всичко това уби Генко. Той казваше: "Цял живот лъсках "Орфея" - борих се неистово за блясъка му. Но винаги оставах в кал. Постоянно." Почина малко по-късно, на 31 септември. Изпратихме го на 1 октомври. Тихо, кротко, без шум. На 28 юли трябваше да стане на 87. Не беше човек на суетата. Въпреки че на младини е свирил солови концерти - и винаги без ноти, но с много овации. Просто беше перфектен пианист. Меломаните са го познавали, но те бяха от класиката. Народът знаеше, че някой прави "Златният Орфей", но Гената никога не искаше да се знае нещо повече за него.

Той се "прочу" и снимката му излезе, когато го вкараха в затвора

- С какво свързвате последното издание през 1999-а?
- Със страховитите порои. Музикантите държаха жиците във въздуха, за не изгърмим. А заключителната вечер беше силна и страхотна - тогава поднесох статуетката на Хачо Бояджиев.
- Спомням си, че веднъж БНТ отказа да излъчва "Орфея"...
- Два пъти. На втория подписахме договора в кабинета на областния управител на Бургас - Константинов, от правителството на СДС. Впечатляващ човек - юрист, мисля, че беше прокурор. Точен до безкрайност. Страшно много се ядоса, когато разбра, че БНТ няма да предава. "Как е възможно? Народът обича този фестивал и държи да гледа и да слуша!". И ни извика с Хачо - единия на тоз край, другия в противоположния. Подаде писалка и каза: "Ако обичате, господин Бояджиев, ако обичате, госпожо Генова!". После извика секретарката да размножи документа и ни предупреди: "Оставям ви 10 минути, за да се разберете - после ви чакам да обядваме", и излезе.

Малко преди да си отиде - може би 20 дни преди това, Хачо ми звънна. И каза с характерния си твърд и категоричен тембър: "Съжалявам за всичко, което причиних на Генко, на "Орфея" и на теб". Веднага го прекъснах: "Нали отдавна сме си простили? Какво ти става сега, защо говориш така? Ще се видим да обсъдим разни неща..." Той на свой ред ме прекъсна и продължи: "Това събитие трябва да го има - на всяка цена. Знам, че ще успееш да се справиш. Длъжна си да успееш и да го възстановиш. А и само на теб ти пука за тази работа". Никак не звучеше страдалчески или като "на прощаване" - просто беше решил отново да го изрече. Всъщност ние винаги сме си общували - и то твърде отблизо. На десетки купони сме били заедно, на толкова вечери - познавам няколко от жените му. Въпреки че някои хора в телевизията се държат така, като че ли сме били скарани. Хачо ми се обаждаше за всеки празник или че срещнал Блага някъде или пък мернал Райчин, който бил много пораснал.

Първото издание е през 1965-а - като състезание на песни за морето. Мястото е бар-вариетето на Слънчев бряг. От 1967 г. носи името "Златният Орфей" и включва международен конкурс за изпълнители и за нови български естрадни песни - вече в Летния театър. Бавно, но категорично форумът се превръща в един от най-популярните и реномирани в Европа - многократно е удостояван с дипломи и награди. През 1974 г. създателят на "Орфея" Генко Генов е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г. След смъртта на Генко на 30 септември 1993-а, ръководството на феста поема жена му Дариана чрез новосъздадената фондация "Златният Орфей".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай