Честват Борис Христов от София до Ню Йорк

100-годишнината от рождението на великия бас обединява международната гилдия

Честват Борис Христов от София до Ню Йорк  | StandartNews.com

Грандиозна е програмата, с която България и светът ще отбележат един век от рождението на великия бас Борис Христов. Годишнината е част от календара на ЮНЕСКО за 2014-а. Спектакли, изложби, кръгли маси, книги и филми влизат в афиша на честването. На 18 май, рождения ден на певеца, ще има концерти в София, Брюксел, Париж, Рим, Ню Йорк. В София ще пеят двама от неговите известни ученици - Ренато Брузон и Фиоренца Косото. Шефът на операта Пламен Карталов пък готви три грандиозни оперни представления на площада пред "Свети Александър Невски" - "Борис Годунов" на 27, 28 и 29 юни. У нас ще дойде и Чечилия Гоби, дъщерята на Тито Гоби, баджанак на Христов. Тито Гоби и Борис са женени за двете сестри Франка и Тилда.

 

През октомври в София ще се проведе 15-ия международен конкурс, наречен на Борис Христов. Преди смъртта си певецът е бил патрон на състезанието. На първото издание той не успява да присъства, но изпраща писмо до участниците. В него той казва: "Оперната кариера е осеяна с трудности и жертви, но е възвишена и благородна. Трябва да развиете не само гласа си, но и културата си." Главният двигател днес, диригентът Пламен Джуров, сподели, че организацията закъснява. "Този културен парадокс ни преследва", коментира той.


Особено интересна ще бъде изложбата, посветена на световния бас в Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий". Там ще бъдат показани костюми, реквизит и вещи на Христов. Сред експонатите са кръщелното свидетелство на певеца, студентските му книжки и дори поканата за сватбата на майка му и баща му. Любопитни са писмата му до Емил Чакъров, Райна Кабаиванска, автографите му от Елисавета Багряна, Николай Хайтов, Стефан Дичев.

 

Директорката на музея "Борис Христов" Елена Драгостинова съобщи, че музиковедът Николай Кауфман е дарил всички записи на народни песни, които е направил бащата на певеца. Вокалната група "Юлангело" ще направи реставрация на тези песни, предстоят и концерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай