Революция от "Възраждане": Надценката на храните - в касовия бон

Ако приемем еврото, ще плащаме дълговете на фалиралите държави, а те са милиарди

Революция от "Възраждане": Надценката на храните - в касовия бон | StandartNews.com
  • Ако приемем еврото, ще плащаме дълговете на фалиралите държави, а те са милиарди
  • Преборихме се за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост
  • Няма да допуснем да станем фронтова линия
  • Демографската криза обезлюдява страната ни
  • Предлагаме краткосрочни мерки за овладяване на инфлацията
  • От "Възраждане" защитаваме всичко, което сме обещали, казва Цончо Ганев

 

- Господин Ганев, каква е равносметката Ви за дейността на 48 Народно събрание?

- Четиридесет и седмото и четиридесет и осмото Народно събрание бяха изключително важни в политическия живот на България, тъй като за първи път от 33 години в тези два, макар и кратки, парламента влезе политическа сила, която показа, че може да защитава всичко, което поема като ангажимент пред избирателите.

Ние поставяме на първо място българския национален интерес и бихме водили разговори за определена политика, а не за постове. Всеки, който иска да води разговори с "Възраждане", трябва да знае, че няма да отстъпим от нашите позиции като запазване на българския лев, предоговаряне на условията на Плана за възстановяване и устойчивост, премахване на американските бази от България, спиране на санкциите спрямо Руската Федерация, защото това води до тежки икономически последици, както и за незабавно спиране за изпращането на оръжие към Украйна, защото това пък ни въвлича във военен конфликт.

- Какво постигна "Възраждане" и за какво не стигна времето?

- 48-ото Народно събрание, макар и с кратък живот, показа, че каузите на "Възраждане" могат да обединят и другите политически партии. Фактът е, че "Възраждане" направи така, че абсолютно всички те застанаха зад нашето предложение и с решение на парламента беше задължено правителството да започне преговори за предоговаряне на Плана за възстановяване устойчивост. В 48-ото Народното събрание "Възраждане" постави въпроса за повишаване на наказанията за хора, които застават зад волана в нетрезво състояние. Една тема, която е обществено значима за всеки от нас, за запазването на най-ценното - човешкия живот.

Нека не забравяме, че благодарение на "Възраждане" беше приет на първо четене и цял пакет от законодателни промени, свързани с реформиране на съдебната система. За съжаление, времето не стигна за второ четене на нашия законопроект, в който предлагаме работещ механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

- Бяхте заместник-председател на 48-ото Народно събрание. Какво се вижда от парламентарната трибуна? Какво в работата на парламента трябва да се промени?

- Иска ми се да виждам, че и останалите политически сили, на които избирателят е дал доверието си, защитават българския национален интерес и се водят единствено от националните ни приоритети. За съжаление народните представители от "Възраждане" бяхме единствените, при които ясно се вижда, че не отстъпваме от позициите си.

- "Възраждане" обяви, че вече има 450 000 подписа за референдума за еврото. Защо партията настоява за отлагане на влизането на България в еврозоната, при положение, че това е ангажимент, поет от членството на страната ни в ЕС?

- Един от големите митове, който се налага от евроатлантическата шайка в последните години, а също и от хората, които са свързани с банковия сектор, е, че България е задължена да влезе в еврозоната при първа възможност.  Няма такова нещо. Договорът, който има България е същият, между другото, какъвто има и Румъния. Румъния преди половин година отложи до 2029 г. влизането си в еврозоната и тогава ще дойде моментът, в който отново трябва да решава дали да влиза или да отлага. Това решение засяга поколения българи и ние от "ВъзражданеС смятаме, че те трябва да бъдат питани по този важен въпрос. Точно заради това ние от "Възраждане" правим  референдум. Тази наша инициатива, подкрепена от българския народ, принуди правителството да отложи влизането на България в еврозоната. Страната ни не е готова за това.

-   Галопиращата инфлация, високите цени и обедняването са проблем номер едно за българите в момента. Какви мерки предлага "Възраждане"?

- Към момента това, което имаме като ситуация на икономическа криза, е плод на недалновидна политика. Причината да имаме такава  висока инфлация е състоянието на икономиката ни.  С налагането на санкции за Руската Федерация осигурихме в пъти по-скъп газ, ток и горива за и без това задъханата ни и на изкуствено дишане икономика. Така недалновидната политика на правителството на Кирил Петков и наложените от него мерки не само не се справиха с инфлацията, но и я подпомогнаха. 

Какво трябва да се направи? В краткосрочен план правителството трябва да проведе разговор с БНБ да наложи по-строги рестриктивни мерки спрямо отпускането на кредити от българските банки. По този начин, когато се увеличат провизиите за всеки отпуснат кредит в България, банките ще могат да намалят предлагането на кредити. Така ще се намали предлагането на парични средства и това е една от спирачките за овладяване на инфлацията. Друго основно нещо, за да се спре спекулата и изкуственото завишаване на цените, с няколко решения на Министерски съвет може да се направи така, че микро- и малките семейни производители на земеделска продукция на животновъдите, които имат малки ферми, да могат да изкарат продукцията си директно на българския пазар, защото към момента регулациите са такива, че те могат да продават директно на пазара 40% от произведеното. Тук голям въпрос е защо не 100%? Значи, отговарят на всякакви санитарни изисквания за 40%, другите 60% трябва да ги предават на прекупвачи. Когато малкият производител излезе директно на пазара, това ще повлияе на цените. Това ще повлияе на нивата на инфлация. Защо 80% от субсидиите, които се дават, например за птицевъдите,  отиват в две компании? Това е унищожение на малкия и семеен бизнес - ферми, които отглеждат пилета и са наистина малки, но могат да повлияят, да отидат и да продават директно на пазара, в момента  те не са субсидирани, не са подпомагани от държавата.

Освен това трябва да тръгнем по пътя, в който да имаме поне частичен хранителен суверенитет, тъй като към момента ние сме зависими от вноса на храни от чужбина. 80% от храните в българските магазини не са българско производство, а това ни обрича на изключително тежки времена на фона на тази война, която бушува на неколкостотин километра от нашата граница.

-  Веригите слагат над 100% надценка на храните. Кой механизъм за стопиране на процеса подкрепя "Възраждане"?

- За огромно съжаление надценките на хранителните вериги не са 100%, а са много повече. Факт е, че продукцията се изкупува или се внася директно от чужбина в пъти на по-ниска цена. Ако вземем дори информация, която е публикувана от същите тези вериги, най-големите хранителни вериги в България, които продават идентични продукти. Такива, каквито са да кажем Германия, Франция, Испания, или която и да е друга държава от Западна Европа, и техните магазини, и тези, които са в България, имаме разлика от 2 до 3 пъти, което е 200-300% надценка. Има вериги, които купуват от България, да кажем, българско олио и продават същото олио, със същата марка, във Франция - там е 2 пъти по-евтино отколкото в България. Като сложите и транспортните разходи, се оказа, че веригите спекулират и правят огромни печалби на гърба на обикновения българин.

Затова трябва да се допусне прекият производител на каквато и да е земеделска продукция да може да продава директно на пазара, да може държавата да почне да подпомага тези малки фермери, дори и за това да могат да им се отпускат безлихвени кредити.

Например, производителите на мляко да могат да си направят по една малка мандра, семейна мандра, в която да го преработват, да имат производство на сирене, кашкавал, извара и всички други продукти, свързани с млякото. Това ще даде възможност на малките производители да са директно на пазара.

Начинът, по който в момента тръгва правителството да бори спекулата, с таван на цените, няма да реши проблема. В исторически план е доказано, че тази мярка не само няма да помогне, но може да доведе и до по-голяма спекула, оттам нататък няма ръст на заплати, защото, за да имаме повишаване на доходите, тези търговци -  частния бизнес, трябва да имат по-големи приходи. По този начин е явно, че няма да стане, но ето тук има една, също на пръв поглед лесна и приложима мярка, която всеки може да направи, ако реши и ако е управляващ. В касовите бонове да се задължи всеки един търговец да калкулира и да показва каква е надценката, която използва. Купувате, например прясно мляко за 3 лв., отдолу освен 3 лв. задължително в касовия бон се изписва надценка 300%  или надценка 150%. Вие виждате, че си купувате мляко, да кажем, за 3 лв. с надценка 150%, обаче в кварталния ви магазин същата надценка, изписана на касовия бон, е 50%. Къде ще отидете да си пазарувате? По този начин ще принудим, макар и косвено, веригите да смъкнат своите надценки, защото пазарът сам ще ги урегулира. Няма да се ходи да се пазарува в тези вериги, ако продават продукти с огромни надценки.

- Заявихте, че България няма газ в следващите месеци, че страната ни е в икономически колапс. Какво ви дава основание за тази оценка и какво е вашето решение?

- Не, за следващите месеци България има осигурени доставки на газ. Големият проблем е на каква цена? България наруши договора си с "Газпром" и започна да купува  руски газ от прекупвачи. Разбира се,  там вече цената е в пъти по-висока. Това решение е управленско безумие на управлявалите правителства в последната година.

В момента България няма дългосрочни договори със страната-производител, каквато е Русия, а ще купуваме отново руски газ през Турция, Гърция, през румънска фирма, която се оказва, че е част от швейцарска фирма, която пък е 100% собственост на "Газпром". Това е резултатът от налаганите санкции срещу Руската федерация. Ние обедняваме, инфлацията се помпа, фирмите изнемогват и всичко стига до там, че имаме високи цени в магазините.

- Най-голямото предизвикателство пред всички партии в момента е съставянето на редовно правителство. Каква е прогнозата Ви за тези избори?

- Най-голямото предизвикателство пред България като държава е това, което искат да направят евроатлантическите метастази в България, да ни въвлекат във война, за да угодят на американските си господари и да станем фронтова линия. Най-голямата опасност е България да почне да изпраща освен оръжие и военни на украинския фронт. Нещо, което предстои. Най-голямата задача пред ''Възраждане'' следващите месеци е да направим така, че ние да не изпращаме военни в Украйна, за да не бъдем въвлечени в конфликта вече по начин, по който няма връщане назад. Точно заради това на тези избори, гласувайки и избирайки дадена партия, всеки един гласоподавател трябва да знае, че е изправен пред избора дали да се въвлече България във война или не. Това е голямото предизвикателство да спрем влизането с жива сила на България във войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай