Коалиция "Заедно" не продава надежда

Митева и Каримански ме привлякоха с искреност и морална чистота

Коалиция "Заедно" не продава надежда | StandartNews.com

Проф. Петко Салчев е бивш зам.-министър на здравеопазването, бивш управител на НЗОК. Бил е директор на Университетска болница "Царица Йоанна". Водач е на листата на коалиция "Заедно" в 24 МИР в София. Втори е в листите на коалицията в Благоевград

  • На нашата страна са необходими поне 4 детски болници
  • Трябва да се върви към диагностично-свързани групи
  • Имаме проблеми с опазване здравето на възрастните хора, а специалността гериатрия изчезна!!! Защо?
  • Надявам се наистина да имаме медицински хеликоптери, а не само обещания
  • Митева и Каримански ме привлякоха с искреност и морална чистота, с обръщането към традиционните ценности на българите - семейство, искреност и вяра в бъдещето
  • Ще работим на намалим доплащането от страна на пациентите, казва проф. Петко Салчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Салчев, влизате в надпреварата за 49-ото НС като водач на листата на коалиция "Заедно" в 24 МИР в София. Втори сте и в Благоевград. С каква кауза Ива Митева и Любомир Каримански успяха да Ви привлекат?

- Привлякоха ме с искреността и моралната чистота, обръщането към традиционните ценности на българите - семейство, искреност и вяра в бъдещето, както и с идеята за обединяване на личности, свободни от предразсъдъци, значещи и можещи и хора с опит и най-вече с това, че развитието на страната ни не трябва да бъде подчинено на определена политическа партия, а трябва да е в интерес на цялото общество.

- По какво коалиция "Заедно" се отличава от останалите партии и достатъчно разпознаваема ли е вече?

- ПК "Заедно" е млада формация, която се отличава от останалите партии по това, че не "продава" надежда, не обещава популистки бързо и безпрепятствено преодоляване на кризите, които в момента влияят на цялостния живот на хората и по това, че не показва проблемите, а представя тяхното решение, което е отразено и в нашето обръщение към избирателите - ние знаем как!

В началото на изборния процес разпознаваеми бяха и основно са двамата съпредседатели на коалицията - Ива Митева и Любомир Каримански, но с упоритата работа по места, срещите с гражданите и на хората от съответните листи в регионите, които основно са местни, разпознаваеми лица, коалицията става все по-известна и търсена за разговори и поставяне на проблемите на обикновените граждани.

- Заявихте вече, че основна Ваша цел е да се борите за независимостта на институции като НЗОК, която оглавявахте. Какво трябва да се промени в Здравната каса?

- Да, за съжаление много от институциите в страната, в това число и НЗОК, които по закон и дух трябва да са независими от политически и лобистки влияние, а да служат на интересите на гражданите, в последните години бяха или неглижирани, или се оказва силно лобистко и политическо влияние върху тях. Много от тях работят в извънреден режим - или с изтекли мандати или обезглавени по различни причини с временни управляващи, което е заслуга на всички народни представители в последните парламенти. Всяка независима институция, каквато е и НЗОК, трябва да работи в интерес на гражданите, в случая на осигурените лица, а не в интерес на определени групировки или политически натиск. Какво трябва да се промени в здравната каса - законът, който определя двустепенната структура на управление и най-вече премахване на изключителния контрол и влияние на държавата върху вземането на решения.

- Бихте ли дал пример?

- Три пъти предлагах бюджет на НЗОК с различни политики, насочени към подобряване на достъпа до здравна услуга и лекарства за хората със социално значими заболявания и трите пъти различни министри отхвърляха тези предложения, като с тяхно становище и с участието на държавната квота се приемаха други параметри на бюджета на НЗОК. Екипът ми беше разработил и план за преструктурирането на НЗОК с цел повишаване ефективността на работата, поради възлагането на допълнителни дейности на касата, но нито един от предишните членове на надзора или министър не се заинтересуваха, а непрекъснато се говореше за пари.

- Какво предвижда здравната програма на коалиция "Заедно"?

- Програмата на коалицията е обединена около разбирането за повишено качество на живот на всеки български гражданин. Качеството на живот включва всички социално-икономически и здравни аспекти - обедняването и икономическия растеж за повишаването на жизнения стандарт, осигуряване на сигурност чрез борба с корупцията и престъпността, ефективни и достигащи до всеки здравни и социални услуги, образование и култура, енергетика и климат, дигитализация , силна местна власт и пряка демокрация. Всичко посочено по-горе е пряко свързано с качеството на живот. Специално за здравната програма трябва да отбележа следния основен фактор, а именно, че е крайно време да се трансформира моделът на управление на здравеопазването от гледна точка на фискалната устойчивост, предоставянето на услуги и качествените грижи, използвайки съществуващи данни, базирани на нови и иновативни възможности.

Краткосрочните цели са в областта на проблемите на спешната медицинска помощ, извънболничната медицинска помощ, лекарствената политика, финансирането на системата, преструктуриране на болничната помощ и като дългосрочни мерки промяна в здравното законодателство и нормативна уредба а именно чрез следните решения:

  • създаване на изпълнителна агенция "Спешна медицинска помощ";
  • въвеждане на нови технологии, свързани с цифровизацията и дигитализацията (телемедицина и умни технологии);
  • създаване на възможности за развитие на дългосрочна и координирана здравна грижа;
  • намаляване доплащанията от страна на пациентите;
  • разработване на устойчиви програми за профилактика и промоция на здравето, финансово подсигурени;
  • създаване на съвременни и ясни стандарти за различните медицински специалности, както и съответните алгоритми за поведение (правила за добра практика);
  • цялостно преразглеждане на системата за временна и трайна неработоспособност, която е насочена към уязвимите групи - ТЕЛК, НЕЛК;

- Справедливи ли са в момента цените на клиничните пътеки, кои от тях трябва да бъдат променени?

- Не може да се даде оценка за справедливост, защото те се договарят със съсловната организация. А дали трябва да бъдат променени, категорично трябва да се върди към диагностично-свързани групи, които обективизират в много по-голяма степен себестойност на услугата и заплатена цена.

- Адекватно решение ли е прехвърлянето на въздушната медицинска помощ към Авиоотряд 28 и ще имаме ли медицински хеликоптери от лятото, каквато е амбицията на служебното правителство?

- Не мога да коментирам нещо, за което няма описани нито бизнес процесите, нито взаимовръзките с останалите системи. А дали ще има хеликоптери, се надявам, но да не е както до момента, само обещания, а резултат никакъв.

- Защо от години не може да се постигне консенсус за изграждането на национална детска болница. Какво според Вас трябва да се направи?

- На нашата страна са необходими поне 4 детски болници. Само една и то на едно място не покрива нито нуждите на населението от високоспециализирана медицинска грижа, нито нуждите на съсловието - липса на квалификация и развитие на персонала. Така се обсъжда и говори за такава болница, че може би накрая тя ще се превърне в бутикова - да се хвалим с нея, но не всеки да има достъп до нея. Консенсус за сградата ще се постигне, но консенсус за развитието на женското и детско здравеопазване, както и за развитието на съответните кадри - трудно, защото и тук има различни интереси.

Както например, имаме проблеми с изследване и опазване здравето на възрастните хора, а преди около 15 години медицинската специалност гериатрия изчезна!!! Защо?

- Ковид-пандемията свърши, Световната здравна организация се готви да обяви края й. Но веднага се появиха слухове за задаваща се нова пандемия през 2025 г. Какво сочат данни на науката и къде започват конспирациите?

- Повечето са конспирациите, отколкото реалните научни данни. Има периодичност и сезонност на определени заболявания и когато не се предприемат съответните мерки от всички здравни органи, особено при свободното движение на хората винаги е възможно развитието на епидемичен или пандемичен процес. Трябва просто повишаване на здравната осведоменост и култура на населението за предотвратяване на тези рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай