Карадайъ в Ямбол: Основната ни задача е да спрем обедняването

Лидерът на ДПС посени Кабиле

Карадайъ в Ямбол: Основната ни задача е да спрем обедняването | StandartNews.com

„Кои са проблемите на хората е въпросът на въпросите. Нашата кампания стартира от Видин и дотук основните проблеми, които споделят с нас хората, са високата инфлация, високите цени и обедняването. Затова като основна задача си поставяме да спрем обедняването”. Това заяви пред журналисти в Ямбол лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посети с екипа си областния град, за да подкрепи водача на листата Петър Чобанов и кандидатите за народни представители и да се срещне с членове и симпатизанти на партията, съобщи пресцентърът на ДПС.

Докато на терена на политиката се водят междупартийни боричкания, темите на хората са доста по-далече или по-скоро обратно – темите на политиците нямат връзка с дневния ред на хората. Затова ние сме си поставили като основна задача дневният ред на хората да бъде и наш дневен ред. Ще го постигнем не със популизъм, не с разделителни линии, не с лепене на етикети на политическите си опоненти, а със програма, стратегия, която да изведе страната от тези кризи, посочи Карадайъ. Според него основните инструменти за това са инвестиции, разум, отговорност и диалог.

Ще го постигнем не с популизъм, не с разделителни линии, не с лепене на етикети на политическите опонент, а с програма, стратегия която да изведе страната ни от тези кризи – най вече от обедняването. Основният инструмент са инвестиции, инвестиции, инвестиции. Не популизъм – разум - инвестиции, разум и отговорност - инвестиции, разум, отговорност и диалог – инвестиции, категоричен бе лидерът на ДПС.

„Когато дойдохме на власт през 2001 г., дългът на страната беше 17,5 млрд. лв. 2009 г., когато излязохме от властта, дългът беше само 1.5 млрд. Инвестициите в България бяха достигнали до 13 млрд. лв. на година. В края на 2020 дългът беше над 21 млрд. 10 години управление на Борисов имаха за резултат нов натрупан дълг, средно по 2 млрд. на година. Сега има едни, които се самонаричат „умни и красиви”, самонаричат се и „промяна”. Те казват „Има как”, но доказаха, че не знаят как. А ние сме доказали, че знаем и можем”, бе категоричен лидерът на ДПС.

Водачът на ямболската листа Петър Чобанов пък акцентира, че още миналото лято финансовото министерство е излязло с оценка, че продължаването политиката на предходния редовен кабинет на четворната коалиция ще доведе до много висок дефицит тази година – около 12 млрд. лв. или 7 процента от БВП.

„Преди няколко дни тази оценка беше потвърдена. В нашата програма предвиждаме редица мерки за овладяване на кризата и намаляне на дефицита до нормалното – 3 процента. Държим на финансовата стабилност, но без да ограничаваме доходите на хората. Най-важно е да спрем обедняването, но също така да развием и икономическия потенциал – една работеща икономика се справя най-добре с дефицита, за което пък са необходими инвестиции, включително инвестиции в регионите”, заяви Чобанов.

ДПС започна обиколката си в Ямболско от Националния археологически резерват „Кабиле”. „Това не е случайно, искаме да подчертаем значението на културно-историческото наследство за страната ни – в духовен и икономически аспект”, коментира Петър Чобанов. Той допълни, че в програмата си ДПС предвижда създаването на единна дигитална платформа, която да обхване основните културно-исторически обекти и да ги популяризира, като същевременно се развие тяхната инфраструктура – търговски зони, места за настаняване, заведения. Целта е културно-историческото наследство да стане основа и за икономически проперитет.

„В Института по икономика и политика към УНСС разработихме проект съвместно с Министерство на туризма, който показва, че относителният дял на туризма в икономиката е от 7 до 12 процента, което никак не е малко. България има своя потенциал в тази област, който не е развит достатъчно. Пример за това е културно-историческият туризъм, където липсват достатъчно инвестиции. Този потенциал трябва да се доразвие, включително и археологическият резерват „Кабиле”, който е най-големият тракийски и античен град в България”, допълни Петър Чобанов.

В национален мащаб като говорим за инвестиции и развитие на икономиката, ние в нашата кампания се опитваме да направим така, че да обърнем внимание и на политиците и на обществото, че културно-историческото ни наследство може да послужи като основа и за икономически просперитет и ние трябва да го развиваме. Културно-историческото ни наследство в неговата цялост и пълнота е огромно богатство, каза Мустафа Карадайъ.

Ние в национален мащаб трябва да си използваме всички ресурси, най-вече културно-историческото ни наследство. Не случайно сме тук. От Видин до Ямбол, в цялата кампания, се опитваме да бъдем там където имаме археологически разкопки, в сферата на културата – материално и нематериално наследство също, заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай