Ива Митева: Направихме "Заедно", за да върнем доверието в парламента

Имаме 7 ясни приоритета, първият е край на обедняването

Ива Митева: Направихме "Заедно", за да върнем доверието в парламента | StandartNews.com
  • Чрез коалицията ни искаме извинение за неуспешните народни събрания
  • Имаме 7 ясни приоритета, първият е край на обедняването
  • "Продължаваме промяната" повтарят грешките на "Има такъв народ"
  • Финансова децентрализация за общините
  • Хората не искат да чуват думата партия
  • Време е да си простим, да се смирим и да се обединим, казва Ива Митева в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Митева как се стигна до създаването на коалиция "Заедно"? От колко време я подготвяте?

- Разговаряйки с хората по улицата, виждах разочарованието в очите им, убитите надежди. Определено чувствахме вина, затова че и ние сме били част от всички тези парламенти, които са се разтуряли. Може би това беше причината да направим нещо, което да обедини хората с еднакви идеи и еднакви възгледи за по-добър жизнен стандарт, за по-спокойно бъдеще на нашите деца, за нормализиране на политическия живот. Това беше основната причина. Може би това, че 48-ят парламент се оказа кратък, ни даде надеждата, че сега е моментът да го направим и да се опитаме да поискаме по този начин извинение от българските граждани.

- Извинение за какво?

- Затова че 45-ият, 46-ият, 47-ият и 48-ият парламент бяха неуспешни. Като един отговорен човек смятам, че всеки индиректно има вина и е бил съучастник в този процес. Много пъти сме казвали, че ние не сме взимали политически решения. Но може би е трябвало да бъдем по-остри и по-смели в решенията си на политическа основа, защото като експерти сме били абсолютно независими и можехме да работим спокойно. Но що се касае до политическите решения ние там не сме се бъркали никога.

- Прогнозите на социолозите досега показват, че новият парламент ще бъде сходен по-структура и състав с предишните. Какво Ви дава основание да смятате, че сега нещата ще бъдат по-различни? Ще може ли да бъде излъчено правителство?

- Да, и аз наблюдавам политическите процеси. Виждам, че парламентът в най-лошия случай, ще е 5-партиен, което според мен няма да доведе до кабинет.

- Какво не достига на Коалиция "Заедно"?

- В момента ни липсва широката разпознаваемост. Може би хората все още не са разбрали навсякъде, че сме се появили и, че участваме в изборите. Опитваме се с всички сили да достигнем до всяко кътче, но определено има и много страх в хората, натрупан с годините. По-скоро ми се струва, че юни-юли пак ще има избори. Една жена в Благоевград ми каза: "Не ме агитирайте, няма да гласувам, защото след всеки избор става все по-лошо". Това е тъжната констатация от тези две години. Именно затова решихме да направим "Заедно" и да участваме на изборите, за да се опитаме да върнем вярата и доверието на хората в парламента.

- Кога разбрахте, че вече не можете да бъдете част от отбора на ИТН?

- Имах своите колебания още в 46-ия парламент. Много ясно казах, че се чудя дали да се кандидатирам за народен представител. Това наистина бе моя вътрешна битка. Но аз съм отборен играч и тогава реших да продължа да бъда част от отбора. Но аз разбирам отборната игра като такава, в която всички са част от отбора, включително и лидерът. Никой да не взима самостоятелни решения, а да ги обсъждаме всички заедно.

- В момента това ли отличава "Заедно" от останалите партии?

- Да. Ние наистина решаваме всички въпроси заедно. Няма изявен лидер, всички сме на терен. Всеки от нас, като специалист в своята област, се опитва да даде най-доброто от себе си. Силно се надявам коалиция "Заедно" да е началото на едно наистина широко обединение между много съмишленици в консервативното пространство. Това разпокъсване в момента е вредно и не помага на никого. Около 13% от гласовете на предходните избори на практика са отишли в кошчето за боклук. Това са близо три парламентарни групи. Предполагам, че на тези избори процентът, ще е по-висок. Затова трябва широко обединение, за да не се разпокъсват така гласовете. Нужно е да започнем да гледаме в една посока и да се обединяваме. Това е основното. Съюзяването само на две партии не води до обединение. В момента е нужно наистина широко национално съгласие и обединение.

- Но в същото време виждаме, че разделителни линии отново се появяват. ПП казват, че ако не са първи, няма да участват в разговори за правителство. ГЕРБ поставят условия с кого ще говорят и с кого не. Как е възможно да се постигне такова обединение, след като в самото начало се поставят отново червени линии?

- Не разбирам колегите от "Продължаваме промяната", те са по-остри в говоренето дори от ГЕРБ. ГЕРБ колкото и да се опитват да бъдат балансирани, като че ли нервите им не издържат и са предизвиквани всеки ден. Затова и отговарят. Това, което ми прави впечатление и го казвам с тъга, е, че колегите от "Продължаваме промяната" не си научиха урока. Не са си взели поука от 47-я парламент. Не са разбрали защо той се разпадна. Продължиха с грешките и в 48-ия парламент. Повтарят стъпките на "Има такъв народ". Няма как да имаш разделителни линии точно в този момент. За съжаление достигнахме до такава критична точка, в която или трябва всички да си простим, да се смирим, или отвращението в хората ще бъде толкова голямо, че резултатите на едни следващи избори може да са 20% избирателна активност.

- Какъв знак би било това?

- Това е добре за партиите с твърд електорат, но не е добре за представителността, защото тогава парламентът ще се представлява от партийно мотивираните хора и неговата легитимност наистина ще бъде поставена под въпрос.

- Говорите за прошка и смирение. Готови ли са политиците на това?

- Още в 45-ия парламент виждах във всички парламентарни групи колеги, с които се познаваме от много години, но бяха разпръснати. Още тогава си говорехме, че може би е време способните хора да се съберем на едно място. И се смеехме, че ако се отделим от парламентарните си групи и се съберем, можем да направим група, по-голяма от най-голямата. За съжаление, много от тези колеги вече не са народни представители. Но наистина трябва да се замислим за обединение на всички способни хора. Въпросът е да успеем да си простим - от сърце и искрено. Аз прощавам на всички, които по един или друг начин са ме засегнали. Научила съм си урока. Ако всички направят това, може да имаме един добър парламент.

Не ми харесва делението на статукво и на промяна. Никога не съм използвала думата статукво. Тези понятия вече се объркаха. И "Промяната" стана статукво. Много от хората около "Промяната" са в парламента почти от 2000-та година. Това, че заставаш до един млад човек, не означава, че си промяна. Трябва да търсим хора, които се водят от здравия разум, които наистина искат да решават проблемите на хората. В момента са нужни реални действия, а не думи.

- "Заедно" има ли червени линии?

- Не, ние не поставяме никакви червени линии. Казваме, че ще разговаряме с тези формации, дали в парламента или извън него, които споделят нашата програма, нашите идеи, нашите принципи. Имаме седем ясни приоритета и мисля, че те започват да се споделят и от останалите политически партии.

- Кои са те?

- На първо място обедняването и икономическият и финансов растеж. На второ място - битовата престъпност и борбата с корупцията, реформата в правосъдната система. Но не само реформа, свързана със смяната и отчетността на главния прокурор. А наистина дълбока реформа, като се започне от най-ниско ниво и се стигне до най-високо ниво с всичките проблеми, които има съдебната система. На трето място са здравеопазването и социалната ни политика. На четвърто - образованието и културата. Следват  енергетиката и климата, пряката демокрация и силната местна власт. Предстоят местни избори и тук трябва отново да се поставят на масата проблемите, свързани с финансовата децентрализация на общините. Имаше една промяна в конституцията 2007 г., която даде възможност на държавата да предоставя средства за нормалното осъществяване на дейността на общините. За съжаление, липсва контрол, не знам и до колко този текст се прилага. Многократно апелираме и говорим за това, че част от данъците трябва да останат в общините. Трябва да започне да се работи много в тази посока. Защото 32 години почти нищо не е направено.

- "Заедно" ще се запази ли във формата си и ще участва ли на местните избори?

- Идеята на "Заедно" е не просто да се запази, а да се разширява и да се привличат все повече и повече формации. Това е смисълът на "Заедно".

- Искате да привличате не само личности, но и цели формации?

- И в момента в "Заедно" има както личности, така и партии. Идеята ни е да се разширяваме с неправителствени организации, с партии, с личности. Прави ми впечатление в разговорите си с хората, че за сегашното състояние на страната те обвиняват партиите. Хората не искат да чуват думата партия. Недоверието към партиите вече гони 80%, затова по-скоро трябва да се стъпва на личностите и техните качества, отколкото на партиите. Уви, хората не искат да участват в политическите процеси.

- Защо?

- Страх ги е, имат своите притеснения. Особено в малките места не искат да излизат с лицата си. Но без хора с изявени професионални качества не можем да вървим напред.

- Посочихте пресичането на обедняването за първи приоритет. Какви мерки предлага "Заедно"?

- На първо място стабилизиране и подпомагане на средния и малък бизнес. Той има нужда от сигурност и предвидимост. Това бързо законодателство, което се променя всеки ден, се отразява негативно на бизнеса. Сериозни мерки трябва да се предприемат по отношение на нелоялните търговски практики. Имаме цяла глава от закона, но за съжаление тя доскоро почти не се прилагаше. Там наказанията са между 2000 и 70 000 лева, като няма диференциация между малки и средни предприятия. Тоест не е ясно на каква база и на каква основа се определят санкциите. Така че доста трябва да се работи в тази посока, за да се спре спекулата, която се шири.

- Трябва ли да има таван на цените?

- Това ще доведе до нарушаване на принципа на пазарната икономика и на свободното развитие на пазара. Трябва да се проверят цените по веригата от производителя до магазина, за да се види откъде идва това изкривяване. Защото при производителя цените са ниски. Гледах сравнение на цените в България и в Швейцария. Оказва се, че за една и съща храна цената у нас е по-висока, отколкото в Швейцария, което наистина е тревожно.

- Водач сте на листите на "Заедно" в Русе и в София в 23 МИР, където сте в челен сблъсък с Кирил Петков. Къде битката е по-голямо предизвикателство?

- Не разглеждам изборите като някакви битки на лидери и на личности. Избрах да бъда отново в Русе, тъй като и на предишните избори бях там. Срещнах прекрасни хора. Има много проблеми в Русе, които не са решени. Изгоря покривът на операта и липсваха средства за възстановяването. Проблемът с трафика на тирове все още стои. Наложително е част от таксите от ползването на Дунав мост да остават в общината, за да се развива инфраструктурата. Водният цикъл още не е довършен.

- От какви хора е русенската листа на "Заедно"?

- Изцяло местни - мениджъри, икономисти, финансисти, инженери. Местните структури на "Заедно" имаха пълна свобода да решават кои хора да влязат в листите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай