Гигантска изборна битка! Последното място в Пловдив

За него спорят от "Възраждане" и ДПС

Гигантска изборна битка! Последното място в Пловдив | StandartNews.com

ГЕРБ и "Продължаваме промяната", които до последно си оспорваха първото място в битката за Пловдив, взимат по 3 места в 48-ото Народно събрание от 16-и МИР.

По един депутат в 40-ото Народно събрание със сигурност изпращат "Възраждане", "Демократична България", БСП и "Български възход". За 11-ия мандат от Пловдив ще спорят "Възраждане" и ДПС, сочи изчислението според метода на най-големия остатък. Математически той се пада на "Възраждане", но може да се стигне до парадокс като на предишните избори, когато ДПС получи последното свободно място с по-малко от 2000 гласа.

Това се случи заради преразпределението на гласовете от чужбина и необходимостта да се гарантират на движението спечелените мандати на национално ниво. По принцип районите, в които ДПС получава най-голяма подкрепа, дават малко мандати и това води до въпросния парадокс, който може да се повтори и сега. 

Седемте партии, които прескачат 4-процентовата бариера, са получили подкрепата на 102 861 души от общо 119 223 гласували в Пловдив. Така тежестта на един мандат е 9426 гласа. Тя се покрива единствено от ГЕРБ /с три сигурни мандата и 1661 гласа в остатък/, "Продължаваме промяната" /3 мандата и 1319 гласа в остатък/, "Възраждане" /1 мандат и 3627 гласа в остатък/, "Демократична България" /1 мандат и 616 гласа в остатък/ и БСП /1 мандат и едва 35 гласа в остатък/. Партия "Български възход" получава първия мандат под квотата на Хеър-Ниймайер със 7317 гласа. 

Така за 11-ия мандат от Пловдив остават да спорят "Възраждане" /3627 гласа в остатък/ и ДПС, за което за гласували общо  3452-ма души в града., съобщава Марица.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай