Драма на вота. Пипат ли се машините?

НФСБ сезира главния прокурор

Драма на вота. Пипат ли се машините? | StandartNews.com

Сигнал до главния прокурор Иван Гешев и до служебния премиер Гълъб Донев внесе председателя на НФСБ Борис Ячев. Той алармира, че има потенциална възможност за манипулиране на изборните резултати на предсрочните  парламентарни избори на 02 октомври 2022г.

Ето какво пише Борис Ячев

Обръщам се към Вас във връзка с опасност за манипулиране на резултатите от предсрочните  парламентарни избори на 02 октомври 2022г. Видно от изнесената информация в публикации в интернет страницата на вестник Труд от 16 и 22.08.2022г. със заглавия „Машините си имат и партия“ и „Две тъмни зони в машинния вот“ заплахата от фалшифициране на изборните резултати нараства. В материала се твърди, че от месеци тече подготовка по осигуряването на достъп до машините за гласуване на софтуерни специалисти, близки до две от коалициите регистрирани за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори - "Демократична България" и "Продължаваме промяната".  В предходните предсрочни парламентарни избори проведени юли и ноември 2021 г., се твърди, че ЦИК е наела като експерти по машинния вот IT -специалисти, свързани с двете политически формации.

Както тогава, така и за предстоящия вот, изборната администрация в лицето на ЦИК е принудена да наеме IT-експерти, с потенциален конфликт на интереси, които ще инсталират и контролират софтуера на машините. Става въпрос за инсталиране на софтуер на 12 837 машини за гласуване. Опасенията за честността на предстоящите избори идват именно от това, че хора, свързани помежду си и с явни политически пристрастия спрямо "Демократична България" и "Продължаваме промяната", не само ще имат достъп до всички устройства, но и нещо повече - ще са разработили и внедрили софтуера, който ще изчислява резултатите от машинното гласуване. Така за пореден път ще се потвърди максимата, че „не е важно за кого се гласува, а кой брои подадените гласове“.

Докато е министър на електронното управление г-н Божидар Божанов - член на ръководството на партия „Да, България“, част от регистрираната за предстоящите избори, а тогава управляваща коалиция „Демократична България“ изпраща до ЦИК готови правила за произвеждане на изборите на 2 октомври със закупените от държавата близо 13 хиляди машини. Изненадващото в случая е, че г-н Божанов настоява изборната администрация да наеме „външни експерти“, на които да бъде осигурен пълен достъп до хардуера, т. е. до машините за гласуване, както и същите да контролират генерирането и внедряването на софтуера, който трябва да се инсталира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици. Министър Божанов настоява да се наемат външни експерти защото знае, че, макар от ЦИК да са направили опит да наемат свои IT -специалисти чрез конкурс, на него не се е явил нито един кандидат. По този начин ЦИК е в пълна безизходица - трябва да наеме „външни експерти“, повечето от които се оказват свързани, както помежду си, така и с г-н Атанас Шарков от „Правосъдие за всеки“, организация, която е в близки връзки с партия „Да, България“, част от коалицията „Демократична България“, регистрирана за участие в предстоящите изборите .

Трима от общо петима IT -експерти – г-н Александър Кирков, г-н Пламен Желязов и г-н Тодор Цолов, които са контролирали вече софтуера за последния парламентарен вот, спечелен изненадващо от „Продължаваме промяната“ отново са предложени на ЦИК. На комисията се предлагат още четирима „външни експерти“, които се оказват колеги в новосъздадена компания, като повечето дори и не крият политическите си пристрастия. За сериозния риск за честността на предстоящите избори, говори и фактът, че един от петимата експерти, участвали в инсталирането на софтуера за вота през ноември публично се хвалел, че и до днес притежава изходния код.

Ето как в публикацията на Труд „Машините си имат и партия“ са описани взаимната обвързаност на част от кандидатите за „външни експерти“, измежду които ЦИК ще трябва да избира:

„Тодор Цолов - участвал като експерт към ЦИК и за изборите през 2021 г. В последните месеци, докато управлява Кирил Петков, Цолов е имал договор с държавна институция. По-интересен е друг факт - след изборите през миналия ноември от публикации в медиите става ясно, че съпругата на Цолов - Валентина е издигната от вътрешния министър Бойко Рашков. От разследващ полицай в Областната дирекция на МВР - София Валентина Цолова се издига в служител на Дирекция „Вътрешна сигурност“, пряко подчинена на министъра, който, както стана ясно преди дни ще е водач на листа на „Продължаваме промяната“.

Пламен Желязов е името на друг от ИТ -специалистите, които са работили с ЦИК за изборите през миналата година. Сега отново е предложен за „външен експерт“. Желязов е бивш съдружник с Атанас Шарков в дружеството „Омега мениджмънт“. Двамата участват в ръководството на сдружение на експерти в информационните технологии.

Както вече стана ясно, понеже Шарков се е отказал вече да работи като експерт към ЦИК или по-точно - тактически е „отказан“, на негово място се явяват не един, не двама, дори не трима, а четирима „нови“ ИТ-специалисти. Един от тях е Александър Александров, който е управител в компанията „Таксистарс“, в която работи и другият експерт Пламен Желязов. Александър Александров е близък и със самия Атанас Шарков. Двамата, заедно с Александър Шарков, брат на Атанас Шарков, са съакционери в „Даскал България“ АД. Интересен момент е, че от пет месеца Александър Александров има граждански договор с ЦИК. Той не е единственият, който има текущ договор с изборната администрация.

Николай Цонев - активен симпатизант на „Демократична България“, също е в договорни отношения с ЦИК от няколко месеца. А от около една година Цонев работи в малката ИТ -компания - „Кодин Софт“, в която работят 4-5 човека. Дружеството е регистрирано само преди две години и се представлява от Диляна Димитрова. Дамата не е позната в ИТ -бранша, била е модел и се занимава със счетоводство. Интересна подробност е, че „Кодин Софт“ започва да набира нови служители в началото на настоящата година, т. е. малко след идването на власт на кабинета „Петков“. Сред новоназначените служители на „Кодин Софт“ са и Динко Манолов и Иван Жостов. И двамата, заедно с колегата си Николай Цонев, също искат да са „външни експерти“, които ЦИК да назначи за да контролират софтуера за машинния вот.“

Видно от изложеното стоящите зад предстоящия опит за манипулация на изборите за 48-мо Народно събрание очевидно са се престарали, като от една страна - нито един кандидат не се явява на обявения от ЦИК конкурс за назначаване на щатни IT -специалисти, а от друга страна - почти всички служители на една IT -компания изведнъж заедно искат да разработват и инсталират изборния софтуер.

Отново от разследване на “Труд” публикувано на 22.08.2022г., в хода на което е ползвана експертизата на IT специалисти, става ясно, че при машинното гласуване могат да се извършат манипулации, които да променят изборните резултати - при параметризирането и при обработката на данните особено ако съответната партия има IT специалисти, на които легално е осигурен достъп до инсталирането и контрола на софтуера на машините за гласуване.

Параметризирането е етапът, през който приблизително 200 софтуерни специалисти въвеждат на всички 12 837 машини за гласуване  данните за кандидатските листи и за преференциите. На този етап машините биха могли да се манипулират, така че независимо от това как гласува избирателят, например всеки пети глас да се прехвърля на определена партия. В този случай става въпрос за манипулация в ядрото на софтуера, до който достъпът е възможен, ако IT специалиста разполага с ключа, с който се проверява и отваря инсталирането на софтуера. В самите машини има зареден междинен софтуер (UEFI), който управлява компонентите на машината. И какъвто и софтуер да иска някой да зареди на машината, той бива проверен с този междинен софтуер UEFI, който се генерира в ЦИК и се дава на разработчика, който подписва софтуера за гласуване. Този подписан софтуер може да бъде качен на машината и така този, който иска да манипулира устройството за гласуване трябва да разполага с ключа и трябва да има достатъчно време да го направи. Когато се извършва параметризирането на машините, дори и да има контрол и физическо наблюдение едва ли е възможно да се обхване какво правят над сто IT специалиста и това е момента, в който пробив е напълно възможен.

Втората възможност за манипулации е при обработката на данните. В машините, които се изпращат в секциите има по два броя флаш памет, които са криптирани и подписани. Флаш паметите се поставят в USB портовете на машината за гласуване, като те са форматирани от софтуеристите при качването на листите. Капачето, където стоят флаш паметите се затваря и запечатва с пломба преди старта на изборния ден. Пломбата има номер и при пристигането на машините в секциите се описват номерата на пломбите. В края на изборния ден се прави запис на флаш паметите, а те се носят в РИК, където има сектор на Информационно обслужване. Техният компютър проверява дали флаш паметта е подписана с верния е-подпис, който е даден при тях и който е върху смарт картата, с която председателят на секционната комисия пуска машината. След като записът бъде декриптиран се записва в базата на Информационно обслужване. IT експерти смятат, че това е вторият етап, в който няма контрол и наблюдение и съответно пречка за манипулации.

Със съзнанието, че гарантирането на прозрачността и честността на изборите представляват не само спазване на основополагащи принципи за изборния процес, но и въпрос на национална сигурност с този сигнал се обръщам към Вас с настояване да извършите проверка на изнесената информация и ако установите нарушаване на закона или предпоставки за това да предприемете необходимите действия за преустановяването им съобразно предоставените Ви правомощия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай