13 изненади на вота. Коалиция с отвращение или нови избори

Ще може ли да бъде съставен кабинет?

13 изненади на вота. Коалиция с отвращение или нови избори | StandartNews.com

Вяла кампания, скучни избори, предизвестен край. Това е резултатът от предсрочния вот за 48-оно Народно събрание. Българите смениха гъбите с гроздобер. Ураганните ветрове в страната привлякоха по-голямо внимание от изборните секции.

ВИЖ ОЩЕ: Западът с първи думи след вота в България

И въпреки всичко 13 изненади белязаха изборите.

1. Изненади нямаше

Първата изненада бе, че изненади спрямо прогнозите нямаше. Този път избирателите запазиха честта на социолозите и не скъсаха анализите им. Случи се това, което се търкаляше като изборни версии цял месец - рекорден спад на избирателната активност, 2,6-2,8 милиона гласоподаватели, нисък праг за влизане в парламента и 6+2 партии в него.

2. Люта битка за последното място

Люта битка се разрази в последния час за последното място. ИТН и Български възход ту влизаха, ту излизаха от Народното събрание. Когато изборният ден приключи, ИТН все пак успя да мине 4-процентовата бариера, докато Стефан Янев остана извън НС, но това са само предварителни резултати. Изоставането на двете партии показа две неща - партията на Слави Трифонов е вече изморена от изборни битки, а формацията на Стефан Янев не успя да се превърне в новия месия. Кампанията на ИТН бе плаха и оправдателна, на "Български възход" – закъсня с активността.

3. Българите в чужбина не решават изборите

Въпреки огромните очаквания за нов рекорден вот на българите в чужбина, сънародниците ни този път пасуваха. Огромна надежда за гласове отвън и на "Продължаваме промяната", и на "Демократична България", и на "Има такъв народ", си остана блян. Защото на изборния терен нямаше нов играч, който да вдъхнови българите в Западна Европа и Америка. Три поредни вота те се редяха на опашки, за да гласуват първо за ИТН, после за "Промяната", но липсата на резултат от доверието им, доведе до наказателен удар.

4. БСП оцеля

Доброто представяне на БСП определено изненада и политици, и социолози. В кампанията всички даваха на социалистите под 10 на сто. В края на изборния ден червените финишираха с двуцифрен резултат - 10,2%, четвърта сила, което определено е успех за Нинова на фона на огромните негативи, които БСП понесе от влизането в една коалиция с идеологическия противник "Демократична България", от продажбата на оръжие за Украйна и от прегръдката с Кирил Петков. Резултатът означава, че социалните послания на Нинова за пенсии, помощи, замразяване на цени са нещото, което хората искат да чуят на прага на тежката зима, която идва.

5. "Възраждане" порасна

Партията на д-р Костадин Костадинов удвои резултата си. От най-малката парламентарна група "Възраждане стана пета" сила с почти равен на БСП брой депутати. Според предварителните разчети социалистите ще имат 30 депутати, "Възраждане" - 27. Партията определено спечели от русофилския вот, но увеличението на процентите й с 10, не дава основание да се смята, че всички русофили са гласували за нея, обясниха социолозите.

ВИЖ ОЩЕ: Сяда ли Костадинов на масата на преговорите

6. ГЕРБ възкръсна

Въпреки сатанизирането, изчегъртването и арестите, ГЕРБ отново е първа политическа сила. Партията на Борисов, който на миналите избори получи почти 600 000 гласа, сега получи реабилитация, вземайки резултата на "Продължаваме промяната". През ноември хората на Кирил Петков имаха 670 000 гласа, сега ГЕРБ ще имат сходен резултат, макар и малко по-малък.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ се събира. Голяма интрига около Борисов

7.  "Промяната" се спихна

Гръмките хвалби на Кирил Петков, че "Продължаваме промяната" ще е първа сила, че е пенсионирала партиите и политиците на прехода, ПП се смали, намалявайки с около 150 000 гласа. препъна. Оказа се, че се бори не за първото, а за второто място. Защото във врата й диша най-омразната на Петков партия - ДПС. Избирателите наказаха харвардците със същата лекота, с която преди 10 месеца ги вдигнаха на пиедестал.

ВИЖ ОЩЕ: Две тенденции на вота. Възраждане и ГЕРБ дават знак

8. ДПС отново балансьор

Целенасочената, позитивна и насочена изцяло към излизането на България от кризата кампания на ДПС даде очакван резултат. Движението рязко се доближи до второто място, изненадвайки социолозите. Резултат от 15 процента без гласовете от Турция я връщат като балансьора в политиката – място, което на миналите избори беше за БСП. ДПС ще е основен гарант за диалога и за стабилността.

9. "Демократична България" се стабилизира

"Демократична България" се закрепи като фактор в Народното събрание. Очаква се тя да има 24 народни представители. Доброто представяне на дясното обединение и резкия спад с повече от 100 000 на гласовете за "Промяната" показва, че избирателите вдясно приемат като виновник за разпада на управлението Кирил Петков, а не коалиционните партньори на ПП.

10. София с най-висока активност

Рекордно ниска активност беляза и вота за 48-оно НС. Пред машините застанаха около 40 на сто от избирателите, се покрива с данните от 14 ноември 2021 г.

За първи път обаче най-високата избирателна активност бе в София - 23 МИР. Както и на миналите избори най-ниската бе в Кърджали.

11. Кражба на лозунги

За първи път лидерите на партии открито си крадяха посланията. Ше правим коалиция единствено с българския народ, заяви Кирил Петков, минути след като гласува. Думите му изцяло копираха предизборния лозунг на "Възраждане". Гласувах за бъдещето на България, заяви Стефан Янев, час след като тези думи изрече почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Към тях обаче той добави и нерадостна прогноза. Попитан какво бъдеще очаква, Доган отговори: "Няма да е розово".

Гласувах за стабилно управление, каза Корнелия Нинова. България има нужда от стабилно управление, заявяваше всеки ден в кампанията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призоваваше за отказ от реваншизъм. В деня на вота с него се съгласи дори Бойко Борисов. "Няма да има реваншизъм", каза лидерът на ГЕРБ.

12. Говорещи машини

Феномен с машините роди вотът. Устройство във Варна започна изборния ден, изплювайки надпис "Дневникът е подправен". Малко по-късно същите дума бяха отпечатани от машини в Пазарджик и в Габрово. ЦИК изпадна в паника и повика прокуратурата, изпрати писмо на "Сиела норма" с искане на обяснение.

13. Коалиция или избори

Коалиция с отвращение или нови избори е генералният извод от вода. При така получените резултати желаните съюзи са невъзможни, а възможните са неприемливи. Изходът е един, каза социологът Боряна Димитрова - да се търси обединение около ясни програми. Ще могат ли обаче партиите да надскочат егото си и да изтрият червените линии в името на България? Предстои да видим в следващите часове и дни.

ВИЖ ОЩЕ: Рулетката за кабинет се завъртя. Кой колко депутати има?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай